【復仇者聯盟4】劇透手法層出不窮 有觀眾大反其道airdrop劇情給身邊陌生人

文: Ling Kwok
2019.04.25

萬眾期待的《復仇者聯盟4》已經上映,全城都陷入「劇透死全家」的恐慌,所以睇電影要趁早,有不少人想趕頭班車,睇完可以避過劇透的危機。可是有人總是愛大反其道,千方百計劇透,讓人又愛又恨。

《復仇者聯盟4》上映後,陸陸續續有人在社交平台分享自己睇戲,以避免被人劇透。

雖然網民揚言「劇透死全家」,可是總會有收睇過的觀眾是大喇叭,用不同方式劇透。

除了Facebook大字報式劇透,其手法實在出層出不窮。近日網上流傳照片,就是有人將劇情以airdrop形式流傳,明焗你睇,真係好絕。

此外,亦有人路過無印良品的文具部,只見有人把劇情寫在試筆的紙上,觀眾看過只好講句:「眼不見為淨」有網民就指出,遇到Whatsapp群組見到有人劇透,就會直接踢出群組,毫不留情。

如果不想引起公憤,奉勸大家要小心言行。

來源:網友投稿

用App睇片‧賺積分‧換獎賞!

認住 U Fun 標誌「」, App內睇文同睇片可隨時捕捉U Fun彩蛋, 換領現金券及禮品!

開啟 App 成為會員賺U Fun!

↓【送禮】「Sun Life 永明繽 FUN 跑:Pokémon Run Hong Kong 2024」3KM孖住組跑手包及賽事名額🏃!↓

↓3月17日開跑│多達10款豐富禮品兼可獲比卡超獎牌~↓

↓3月17日開跑│多達10款豐富禮品兼可獲比卡超獎牌~↓

↓【限時搶⚡】位元堂養生花茶系列!↓

↓ 選用優質草本成分!/ 無添加香料同防腐劑!↓

↓ 選用優質草本成分!/ 無添加香料同防腐劑!↓