隱形眼鏡開咗唔好急住掉包裝 原來簡單1步就可以回收減塑

文: Eunice Lam
2020.01.09

相信唔少都市人都有戴隱形眼鏡的習慣,每日換隱形眼鏡都會掉吸塑包裝造成浪費,但原來隱形眼鏡的包裝都可以回收,視光視政 Optomove教大家簡單做多一步就可以回收隱形眼鏡盒,環保走塑減少浪費。一齊睇下點做啦!

視光視政 Optomove教大家如何回收隱形眼鏡盒,過程十分簡單,只要將底盒同面層張紙分開,洗一洗,抹乾佢,將吸塑包裝儲埋之後拎去各區的「不是垃圾站」>按此<就可以回收。體積小的物件其實都需要回收,長年累月儲埋的份量可以好多,每人做多步就可以減少浪費,為環保走塑出一分力!

資料及相片來源:視光視政 Optomoveallaboutvision

用App睇片‧賺積分‧換獎賞!

認住 U Fun 標誌「」, App內睇文同睇片可隨時捕捉U Fun彩蛋, 換領現金券及禮品!

開啟 App 成為會員賺U Fun!

↓【社群送禮】ON: THE BODY 植物萃取潔膚露↓

↓維持水油平衡/雙重呵護肌膚!↓

↓維持水油平衡/雙重呵護肌膚!↓

↓【夏日密密賞☀️】輕鬆擁有迷人電眼⚡↓

↓免費換領Clalen海外限定款IRIS彩色日拋隱形眼鏡!↓

↓免費換領Clalen海外限定款IRIS彩色日拋隱形眼鏡!↓