【新冠肺炎】將軍澳藥房半賣半送漂白水 街坊自由定價自備容器 店員:無意賺錢

文: Ling Kwok
2020.02.07

武漢肺炎疫情持續,市面上口罩、酒精洗手液、漂白水等防疫用品供不應求。不過世上總會有好人好事,繼各區有熱心市民派口罩後,近日有良心藥房以半賣半送方式出售家具消毒用品。

有將軍澳的街坊早上行經寶盈花園一間新開的藥房,看見門口擺放數瓶漂白水,後來得知店方以「半賣半送,隨心付費」的安排,有街坊自由定價,讓街坊有漂白水可以用,吸引了不少人自備容器取用,員工也表明無意賺錢。事後街坊在Facebook群組分享,大讚「幾個後生仔好有心,抵讚!」

不過,因為各類消毒用品現時供應緊張,街坊今日再經過藥房時,所有漂白水已經售罄,有其他街坊留言分享過藥房「價錢靚兼且超有活力」,又指店內幾名員工有禮貌會主動關心你,叫你飲多啲暖水。

緊貼最新疫情消息

最新疫情消息

用App睇片‧賺積分‧換獎賞!

認住 U Fun 標誌「」, App內睇文同睇片可隨時捕捉U Fun彩蛋, 換領現金券及禮品!

開啟 App 成為會員賺U Fun!

【送PHYSIOGEL全新男士護膚系列】

↓ 為男士們全天候水分修復💧↓

↓ 為男士們全天候水分修復💧↓

↓【夏日密密賞☀️】輕鬆擁有迷人電眼⚡↓

↓免費換領Clalen海外限定款IRIS彩色日拋隱形眼鏡!↓

↓免費換領Clalen海外限定款IRIS彩色日拋隱形眼鏡!↓