刷牙冷知識 刷牙愈大力牙齒愈黃!

文: Mo Mo
2020.04.07

因為疫情關係,原本打算到牙醫中心檢查牙齒的朋友,亦把計劃擱置。日常在家進行牙齒護理變得十分重要,最基本是由刷牙開始。

刷得愈大力 牙齒愈白?

大部分人以為刷牙刷得愈大力,就可以清除牙上的污積,牙齒就會愈白。但其實此舉不但不能使牙齒變白,更會令牙齒變黃。因為太大力刷牙,會使原本堅固的琺瑯質變薄,露出底層的象牙質,令牙齒顯得愈來愈越黃。

到底刷牙應該多大力才對?現在靠科技就可以告訴你!飛利浦Sonicare DiamondClean Smart聲波震動牙刷就能幫你監測住刷牙力度,當感應到你過度用力刷牙時,牙刷手柄底部會亮燈提示,自然就會減輕刷牙的力度。配合每分鐘31,000次的高速刷毛震動所產生強力的液體清潔動力,形成microbubbles,可以深入牙縫和牙齦邊緣,清除隱蔽部位的牙菌膜。臨床實證,只需3天就可去除多100%的牙菌斑**,連續使用兩星期即可帶來 7 倍更健康的牙齦*,潔牙護齦的效果更全面更優異,令牙齒更潔白,口腔更健康。飛利浦Sonicare是全球最多牙醫推薦使用的No.1聲波震動牙刷品牌,值得信賴。

^飛利浦Sonicare是最多牙醫推薦使用的No.1聲波震動牙刷品牌

當Sonicare DiamondClean Smart聲波震動牙刷感應到你刷牙力度太大時,牙刷手柄底部便會亮燈,提醒你要輕力一點。連接app使用,會即時監察你刷牙力度, 提醒你要減輕用力,保護牙齒和牙齦。 

** 與使用手動牙刷,配合市場領先的美白牙膏刷牙相比

*與手動牙刷比較

了解更多: https://www.philips.com.hk/c-p/HX9954_52/sonicare-diamondclean-smart-sonic-electric-toothbrush-with-app?origin=19_hk_zh_sonicaresocial_social___uhk

 

資料由客戶提供

用App睇片‧賺積分‧換獎賞!

認住 U Fun 標誌「」, App內睇文同睇片可隨時捕捉U Fun彩蛋, 換領現金券及禮品!

開啟 App 成為會員賺U Fun!

↓【送機票✈️】分享旅行靚相 贏免費機票↓

↓ 請您免費飛轉日/韓/泰!↓

↓ 請您免費飛轉日/韓/泰!↓

↓【免費睇】《香港打卡蛋糕合集》↓

↓50間蛋糕店介紹!附真實食評/選購攻略等↓

↓50間蛋糕店介紹!附真實食評/選購攻略等↓