小一學生寫「y」字被老師捉有錯要改正 港媽勁無奈:改到懷疑人生!

2020.11.02

最近有位港媽在網上發文,講到自己唸小一的女兒做英文功課時,跟作業所示而寫下「y」字,卻被老師圈起,並指寫法錯誤又要求改正,此舉卻令港媽感到莫名其妙,於是就跟網民分享這件奇事。

該名網民在Facebook群組「巴打絲打『13親子育兒』Facebook Club」中發文,分享了一張女兒的功課的相片,提到:「唔止中文字,英文字都捉,小一阿女跟書寫左紅線個個『y』老師圈錯,要寫佢個個(箭嘴指住)」

港媽見到老師如此批改,不禁直言「改到懷疑人生」、「功課已經多,再加多樣改正」盡見她十分無奈的心情。

而網民見到老師改功課的手法,留言:「有問題既係個老師」、「明明無錯都變有錯,如果係我,我會係括弧隔離寫返句 This is impossible.唔會改囉,不停要小朋友改正佢會改到好灰好唔鐘意寫字」、「老師需要再配過眼鏡,如果唔係視力問題咁佢要由幼稚園重新讀過」看來引起了不少家長的共鳴。

來源:巴打絲打『13親子育兒』Facebook Club

用App睇片‧賺積分‧換獎賞!

認住 U Fun 標誌「」, App內睇文同睇片可隨時捕捉U Fun彩蛋, 換領現金券及禮品!

開啟 App 成為會員賺U Fun!

↓【送禮】送您最新iPhone 14!↓

↓立即分享美食 贏走獎品!↓

↓立即分享美食 贏走獎品!↓

↓【聖誕送禮】送Soul Emotion Pro / Emotion Max耳機!↓

↓立即參加贏走!↓

↓立即參加贏走!↓

評語

相關文章