不煙不酒打工仔觀塘返工患肺癌 醫生解釋病因:嗰度空氣好毒

2020.12.04

肺癌是香港頭號致命癌症殺手,同時也是香港男性第二位最常見的癌症。近日有位打工仔就表示自己一直以來唔煙唔酒,但最近身體出現不適,經檢查後發現已患上了肺癌第二期,醫生竟介紹關返工地點事!

該名打工仔在Facebook專頁「奴工處」投稿,講到自己在觀塘鴻圖道返工12年,每日返工搭地鐵,放工搭巴士。直到去年12月覺得有時抖唔到氣加上背脊痛,於是就睇醫生。

而醫生覺得事主的病徵有點不尋常,於是轉介照肺,結果發現事主患上了肺癌第二期,而事主一直以來都不煙不酒。事主透露醫生解釋觀塘空氣「好毒」,又指有好多case(患上肺癌)的病人都在觀塘返工,現在事主唯有辭去工作,專心養病。

網民對於事主的遭遇感到難過,又指觀塘空氣確實好差,表示「識幾個師兄做觀塘藍田,50前走哂。」未知是否有直接關係。不過有網民表示自從在觀塘返工,氣管比以前差,又試過放工難抵污濁空氣而休克,認同觀塘實在人多車多廢氣多。

來源:奴工處

圖:google

 

即睇更多健康資訊

更多健康資訊

用App睇片‧賺積分‧換獎賞!

認住 U Fun 標誌「」, App內睇文同睇片可隨時捕捉U Fun彩蛋, 換領現金券及禮品!

開啟 App 成為會員賺U Fun!

↓【送禮】請您同毛孩免費住酒店!↓

↓立即分享寵物照片 贏走獎品!↓

↓立即分享寵物照片 贏走獎品!↓

↓正嘢!《社群》專區登錄App↓

↓必睇人氣生活+美食主題深度關注組↓

 ↓必睇人氣生活+美食主題深度關注組↓

評語

相關文章