兒子做中文功課造句意外爆料 父親被揭秘密覺得瘀爆:差啲唔敢踏入學校半步

文: Ling Kwok
2021.03.23

有不少家長都會花時間為子女檢查功課,就好似近日台灣有位爸爸幫仔仔檢查功課,見到兒子在中文造句練習入面意外爆自己料,見到兒子如此坦白,一時之間感到尷尬,心諗:「畀老師見到真係唔敢踏入校園半步。」

該名爸爸早前在facebook群組「爆怨公社」分享兒子的中文作業造句,無意中發現兒子將自己日常生活事毫無保留地爆料,練習第一題是以「不僅……還……」造句,小朋友選擇寫下爸爸的日常︰「爸爸不僅看手機,還再(在)手機裡看美女。」

父親見到後深表無奈,直言:「還好他老子有檢查作業習慣」、「不然以後不敢踏入校園」,最後更抵死地大讚兒子是「造句神童」。網民睇到搞笑地說:「還真的幸好是父親檢查功課,媽媽檢查到你就慘了...」

來源:爆怨公社

用App睇片‧賺積分‧換獎賞!

認住 U Fun 標誌「」, App內睇文同睇片可隨時捕捉U Fun彩蛋, 換領現金券及禮品!

開啟 App 成為會員賺U Fun!

↓【夏日密密賞☀️】體驗最「Cheeful」夏日😍↓

↓免費換領卡樂B Cheeful® 芝士味粟米條🧀!↓

↓免費換領卡樂B Cheeful® 芝士味粟米條🧀!↓

↓【6月限定雙重賞🎉】!↓

↓ 分享打卡靚相即免費送📸↓

↓ 分享打卡靚相即免費送📸↓