法國羅浮宮博物館線上免費睇 睇盡48萬件館藏互動地圖行展館

2021.04.01

疫情下仲未可以出國旅行,不少人都出盡方法安在家中用眼睛去旅行!最近法國羅浮宮博物館正式開設網上平台,包含超過48萬件經典藝術作品館藏,當中更有互動地圖可以欣賞各個主題展館,安坐家中都可以參觀羅浮宮博物館!

法國羅浮宮博物館網上平台集合超過48萬件收藏於羅浮宮及歐仁德拉克羅瓦美術館(Musee National Eugene-Delacroi)的經典館藏,包括畫作、雕塑、傢具、珠寶首飾等作品,當中《蒙娜麗莎》、《米羅的維納斯》等經典作一樣有得睇。另外可以關鍵字形式搜尋,按作品的範圍、名稱、時期、藝術家等關鍵內容搜尋,觀賞指定藝術家的作品。

網站更設有「互動地圖」,可以按不同展廳參觀,安坐家中都一樣有置身博物館的感覺。

目前網站只提供英語和法語選,有興趣的朋友不妨一看,>>按此<<。 

來源:louvre

用App睇片‧賺積分‧換獎賞!

認住 U Fun 標誌「」, App內睇文同睇片可隨時捕捉U Fun彩蛋, 換領現金券及禮品!

開啟 App 成為會員賺U Fun!

【請您去】海洋公園水上樂園💦!

↓ 立即登記 送雙人門票↓

↓ 立即登記  送雙人門票↓

↓【夏日密密賞☀️】輕鬆擁有迷人電眼⚡↓

↓免費換領Clalen海外限定款IRIS彩色日拋隱形眼鏡!↓

↓免費換領Clalen海外限定款IRIS彩色日拋隱形眼鏡!↓