Year2大學生未畢業報ACO成功收到Offer 心大心細問網友應否Quit U:提早搵多2年錢

2021.04.08

不少人寒窗苦讀十幾年,在公開試過五關斬六將,只為能擁有一席大學學位。最近有一位自稱year 2大學生的網民在連登討論區出POST,指自己正在本地八大但非三大(港大、中大及科大)讀大學。他透露自己未畢業就率先報考屬政府公務員的ACO(文書助理主任),而且成功收到聘書。

正在讀大學year 2的他面對ACO聘書心大心細,不知道應該如何抉擇。他自言「成績普通」、「份人又唔social」,直言看不到前途,覺得退學做ACO「仲提早搵多2年錢」。不過他透露父母反應極大,不解為何要放棄大學學位。該名網友的情況引起熱烈討論,眾人意見不一。

有網民認為他不應該滿足於眼前的ACO:「比未來嘅你多啲選擇」,亦有網民覺得可以先做ACO之後再修讀兼讀制學位課程:「讀書機會容易得到過工作機會」。有人就表示「why not both」:「一路做一路讀囉 橫掂ACO都冇野做」、「點解唔可以兩個要曬,一定要二擇其一?有degree有aco,你宜家先year 2」。

圖及來源:連登討論區、unsplash

 

用App睇片‧賺積分‧換獎賞!

認住 U Fun 標誌「」, App內睇文同睇片可隨時捕捉U Fun彩蛋, 換領現金券及禮品!

開啟 App 成為會員賺U Fun!

【送飛🎟️】請您去《UNISON FEST潛台祭》🎧!

↓ 暑假最強音樂祭!睇KOLOR、Kiri T、雷同二友...↓

↓  暑假最強音樂祭!睇KOLOR、Kiri T、雷同二友...↓

↓【限時搶⚡】位元堂美肌養顏糖水套裝 ↓

↓ 養血安神並潤膚美肌 / 從內而外煥發光彩!↓

↓ 養血安神並潤膚美肌 / 從內而外煥發光彩!↓