師傅教路 居家必備 6 大維修工具

文: U Magazine
2022.01.10

講到家居必備,除了急救箱外,五金工具箱都好重要!但五金工具咁多款,要準備多少才足夠呢?五金工具專門店五金街 BoBo 教路,備齊以下 6 款就可應付一般家居發生的狀況!

1. 拉尺
買新傢俬、要量度呎寸時,拉尺就派上用場!

2. 羊角槌
羊角槌有平頭、Y 形頭,前者用於裝釘上或打碎物品,而後者就專門拆釘。安士愈大的羊角槌,可以施展的力度就愈高,而一般家用的話 16OZ 已經綽綽有餘。

3. 士巴拿
士巴拿在電影聽就聽得多,但實際用途是甚麼呢?主要用來拆些特別螺絲,如六角、星形等等,使用士巴拿便可好好施力。

如果遇到的是內六角螺絲或六角絲帽(即自行組裝傢俬常見的款式),就可以選用六角匙裝代替。

4. 螺絲批

最常見和最常用到的一樣工具,扭十字、一字螺絲都用得到。建議入手螺絲批套裝,因應螺絲款式、大細不同,而換上不同批頭。

5. 他筆
相信對他筆比較陌生,其實不少裝修師傅都會袋住一枝旁身!他筆用在測試電綫有否帶電,將前端金屬部分接觸螺絲或電綫等導電體,如塑膠內的燈亮起就代表有電,那就要再檢查電箱總掣有否關上才再進行工程。

6. 鉗
當要扭電線,或抆取好尖物品時就用得到老虎鉗、尖頭鉗,雖然用的機會較少,但其功能較難用其他工具取代。



【Info】
五金街
地址:尖沙咀東麼地道 67 號半島中心商場地庫 L23 舖
電話:2771 7298
營業時間:星期一至六 9:30am-6:30pm、星期日 12nn-6pm,公眾假期休息


【蝸居睇樓團】土瓜灣260呎溫暖木白色單位 雙床和風特色閣樓 


用App睇片‧賺積分‧換獎賞!

認住 U Fun 標誌「」, App內睇文同睇片可隨時捕捉U Fun彩蛋, 換領現金券及禮品!

開啟 App 成為會員賺U Fun!

↓【限時搶⚡】勁賞霜瀛廚師發辦套餐!↓

↓ 嚴謹日本各地時令食材 / 高質江戶前風味Omakase!↓

↓ 嚴謹日本各地時令食材 / 高質江戶前風味Omakase!↓

↓【限時搶⚡】勁送小牧味屋高鈣梳打餅套裝!↓

↓ 一套6包:芥末味 / 蕃茄味 / 黑芝麻味!↓

↓ 一套6包:芥末味 / 蕃茄味 / 黑芝麻味!↓