師傅教揀家用電鑽 可以用嚟開紅酒、磨胡椒?

2022.01.28

講到電鑽,大家都覺得屋企「有幾多機會用得到呢?」,但原來時下電鑽款式愈出愈細,除咗用來自組傢俬,有些款式仲可以配合其他組件做到各種家務,功能多多,買定一把真係冇蝕底!

首先出場係電批,電批細細枝,雖然沒有「鑽」一字,但的確屬同一工具類別,是家居入門級的工具,主要用來上螺絲。

這款彎手柄設計電批,方便使用,而且有多款配件,如萬能切割器、紅酒開瓶器、胡椒磨研器等等,一物多用,打破家用電鑽的印象!

接上胡椒磨研器,就可變身廚房工具。

如要鑽木、鑽鐵等材質,就需要到電鑽!不同品牌電鑽都有不同的扭力設計,有些分得更細,一般來說,扭力數字愈大,施出力度愈大。

鑽厚身木材時都要用到大力度,建議慢慢加大扭力,免得損害到家具。

 【info】

五金街
地址:尖沙咀東麼地道 67 號半島中心商場地庫 L23 舖
電話:2771 7298
營業時間:星期一至六 9:30am-6:30pm、星期日 12nn-6pm,公眾假期休息
-------------------
同場加映
【蝸居睇樓團】柴灣308呎蝸居打造成動漫迷 Dream House! 迷你日式浸缸/伸縮Coffee Corner




用App賺U Fun換獎賞!

會員登入U Lifestyle App即可領取
迎新禮遇 150

立即登入領取

↓【隆重登場】香港咖啡地圖2022!↓

↓即睇精選50間咖啡店(附評分及介紹)↓

即睇精選50間咖啡店(附評分及介紹)

↓社群送禮!贏走人氣網上超市現金券!↓

多玩多中!立即參加!

多玩多中!立即參加!

評語

相關文章