網民熱議:其實仲有無人覺得將軍澳好?

文: U Magazine
2022.02.03

近年勁多高質新屋苑入伙的將軍澳區,是不少人買樓的目標區域,不過究竟將軍澳是否好住呢?近日就有網民在連登討論區中開出話題:「其實仲有無人覺得tko好?」,結果引來網民熱烈回應,當中有網民就話:「將軍澳濕氣好重,唔開抽濕機成間屋變水塘」﹗

將軍澳濕氣特重
此帖一出,即引來網民熱烈討論,不過似乎大家都發掘到將軍澳不少缺點!其中一個就是濕氣重!
「將軍澳濕氣好重,唔開抽濕機成間屋變水塘」、「將軍澳濕到pk!夏天特別熱過人,全港公認,其他唔知」、「唔係想串你 事實元朗真係乾爽好多」。

不少將軍澳居民都說區內濕氣特別重,夏天特別熱。

地鐵壞咗好大鑊
交通問題是另一個備受關注的問題。
「地鐵一收皮,你唔洗離開tko,如果要封區,Tko成效一定最好,俾千幾萬買康城班傻X、有九龍唔買」、「久唔久就見tko大塞車post」,但亦有網民辯護,「唔係咁講,人地10分鐘出港島嫁!」、「咁先好,鍾意遲到又得,俾人困住返唔到工又得,大條道理」

區內居民認為將軍澳區交通過份依賴地鐵,萬一地鐵有故障就很麻煩。

2018年時就試過地鐵訊號故障,令到將軍澳區內巴士大排長龍,將軍澳隧道大塞車。

但亦有網民指將軍澳搭地鐵去港島只需10分鐘,其實係優點。

將軍澳「另類優點」
亦有網民好幽默地「發掘」出將軍澳的「另類優點」。
「住康城有度地方好過哂出面,就係掉垃圾方便好多,隔離就係堆填區」、「住將南死咗行2步就到火葬場,好方便」

有網民好幽默地表示,將軍澳有垃圾堆填區,掉垃圾好方便。

其實將軍澳係屬於九龍定新界?﹗
有網民比較全面地講出將軍澳的優缺點:「九東黎講係首選、樓夠新、多大型屋苑、有鐵路、有海睇下、之後開關都無沙田上水東涌咁多大陸客衝入黎、係住既人多都到痴線、純住宅區、返工一定出九龍/過海、消費偏貴、太依賴鐵路」

有網民認為將軍澳大多型屋苑、有海景又有鐵路,屬純住宅區少遊客,其實相當不錯。

不過此帖一出,又引來另一個可能很多人都無研究過的問題:「新界當自己九龍」、「其實tko 係九龍定新界?」

究竟將軍澳是屬於九龍定新界?根據立法會地方選舉分區中,將軍澳屬新界東南選區入面的西貢區。

text/Joyce 
photo/HKET圖片庫

========

同場加映:

【蝸居睇樓團】師傅教路!2022 虎年風水佈局 三煞位動土招大病+切忌倒轉「福」字+大門向北擺藍地氈

用App睇片‧賺積分‧換獎賞!

認住 U Fun 標誌「」, App內睇文同睇片可隨時捕捉U Fun彩蛋, 換領現金券及禮品!

開啟 App 成為會員賺U Fun!

↓【限時搶⚡】 Midea美的25公升氣炸焗爐!↓

↓ 結合「氣炸」同「烘焙」︱0.2秒即熱︱7種烹調模式↓

↓ 結合「氣炸」同「烘焙」︱0.2秒即熱︱7種烹調模式↓