專家教解決 3 大家居問題! 洗手盆異味、座廁水長流、換門鎖

2022.02.18

屋企成日都會遇到需要小修小補嘅地方,好似洗手盆有異味淤塞、座廁沖水位水長流又或者房門鎖壞咗,想自己更換或處理,又唔知可以點搞好?!不如等「裝修佬 - 香港一站式網上裝修平台@FB」的導師 Anthony 教大家點樣輕髲處理啦。

 

洗手盆的隔氣位累積了油脂及各種殘留物,就會產生異味甚至造成淤塞。清洗方法不難,首先戴上手套,並預備水桶在隔氣底下。

以順時針方向扭開

會見到隔氣有很多油脂雜物,用熱水清洗乾淨,再裝返原位就搞掂。

廁所馬桶水長流,可能是水箱零件被沙石堵塞,可試試清洗。首先緊記關上沖廁水總掣,再打開水箱,見到放水器。

將放水器扭45度拆出,再沖洗。

檢查放水器底部膠圈仲有冇淤塞物,然後裝回原位,重開沖廁水總掣。

更換門鎖要由房門一邊着手,在門柄頸位找到內藏鐵片的,以錐或螺絲批插入,就可鬆開把手。

色面蓋側邊都有凹位,一樣用錐或螺絲批插入,鬆開。

鬆開螺絲拆下舊鎖頭。

新鎖頭凹位對準門內鎖位。

從房外裝上。

再扭上螺絲及裝回色面蓋。

將手柄凹位對準門柄凹位套上,關門前記得要試試門鎖是否正常運作。

========

同場加映

【蝸居睇樓團】杏花邨獨立屋feel複式單位+鄉村風open kitchen



用App賺U Fun換獎賞!

會員登入U Lifestyle App即可領取
迎新禮遇 150

立即登入領取

↓【隆重登場】香港咖啡地圖2022!↓

↓即睇精選50間咖啡店(附評分及介紹)↓

即睇精選50間咖啡店(附評分及介紹)

↓「App限時搶」大派現金券/禮品↓

↓記得逢星期三3PM入App搶!↓

記得逢星期三3PM入App搶!

評語

相關文章