326 呎奇則細屋 輕工業風靚裝 伸縮機關增空間感

文: U Magazine
2022.02.19

好多私樓嘅間隔都奇怪又唔好用,好似今次呢個單位,話面積有 411 呎,其實減咗全屋 3 個露台同工作平台,真正實用面積只係得返 326 呎!廚房同廁所又極度細,空間都幾唔好用。而屋主仲想要間多間房,設計師不單將全屋改造成型格輕工業風,仲加咗好多實用又慳位嘅「機關」,幫間屋騰出更多空間呀。

 

首先利用白色及木色營造伸延感,由廚房去到飯枱以及冷氣機位以木色為主,而中央位併合黑色及灰色,使工作露台的門不會顯得突兀。


大門一邊的儲物櫃,中間可以拉出來成為一張方便坐着換鞋的椅,旁邊是鞋櫃上下的抽屜可以放襪。

由於屋主有養大狗,所以在客廳加裝了活動圍欄。

另一邊木色牆和櫃由大廳延續至廁所及走廊末端,令整個空間視覺上更修長,提高連貫性令空間看起來大了很多,並以格子玻璃呼應工業風的感覺。

別以為這只是個普通飾物櫃及書櫃,原來入面暗藏了一張伸縮書枱。

把原則的廚房牆及門拆了,令空間大了,開雪櫃門也不會阻擋着廚房入口。

飯枱設於廚房外,雖選用了摺枱節省空間,但 4 個人同枱吃飯都無問題。

小朋友房用玻璃及趟門去做間隔,感覺上不侷促又有私隱度,加上用了條子玻璃及黑色木料就可呼應外面客廳的工業風感覺,碌架床也運用了淺木色作配合。

主人房儲物地台與窗台一樣高,可將睡床放在窗台上,令到房間可以有更大空間,放置到一張較闊的化粧枱、大化粧鏡及長條形波波燈。

【INFO】
設計團隊:Deco Farmer Studio  
www.decofarmerstudio.com/

裝修支出表

設計服務 $49,000
前期工程 $36,300
水電工程 $90,300
油漆工程 $38,400
泥水工程 $55,000
傢私及木器 $232,980
鋁質及玻璃工程 $9,500
其他雜項 $18,400

總數 : $529,880

========

同場加映

【蝸居睇樓團】杏花邨獨立屋feel複式單位+鄉村風open kitchen


用App睇片‧賺積分‧換獎賞!

認住 U Fun 標誌「」, App內睇文同睇片可隨時捕捉U Fun彩蛋, 換領現金券及禮品!

開啟 App 成為會員賺U Fun!

↓【送禮】滿分好評驅蚊劑!↓

↓旅遊必備!一支驅蚊+防床蝨~↓

↓旅遊必備!一支驅蚊+防床蝨~↓

↓【出Post賺現金賞】《社群》助您發展創作者事業↓

↓透過發佈帖文賺取收入!立即參加!↓

↓透過發佈帖文賺取收入!立即參加!↓