$12店平價好用清潔噴霧 4款電解水用法+成份大公開!

2022.03.24

DAISO嘅清潔用品一直受日本主婦歡迎,而今次介紹嘅4款「電解水清潔噴霧」更係日本家庭主婦力推!當中包括有「重曹」電解水、檸檬酸、倍半碳酸鈉電解水、餐桌用消毒電解水!而且全部都係$12,絕對係家居清潔用品嘅CP值之選!即刻同大家介紹呢4枝嘅成份+用法啦!

每次一行開$12蚊店,就會見到這些好專業的清潔噴霧。但好多人都會好疑惑,究竟係點樣用呢?今日我們就在這裡同大家介紹這幾款的清潔噴霧,同埋它們的用法啦!

 

1. 檸檬酸清潔劑


 

 

好多時浴室的水龍頭、鏡、廚房鋅盤會有難看的白色水漬!檸檬酸除菌消臭效果很好,適用於浴室浴缸、水槽、排水口濾網等,可以清潔鏡子上面的水漬、浴室的水垢、皂垢、尿垢等等,當噴完檸檬酸之後用刷子或海綿刷洗水漬,再抹乾水分,望落去就好似新嘅一樣!


2. 重曹電解水清潔噴霧 


「重曹」是什麼?「重曹(じゅうそう)」就是「小蘇打粉」+百份百的電解水,無刺激物、成分安全,能除臭味、去油垢,快速清潔微波爐、焗爐、冰箱。因為成分就只有這兩種,不使用任何界面活性劑,即使家中有幼童使用也很安心,難怪會在日本的電視以及網路造成熱烈討論

 

3.半碳酸鈉電解水噴霧

 

倍半碳酸鈉電解水到底是什麼呢?其實就是倍半碳酸鈉+電解水的組合,可以有效的將油污包覆並且去除、達到強力除菌效果,且分解異味喔!適合使用在爐面、爐頭和抽油煙機。

 


4.餐桌用清潔消毒噴霧



這枝清潔噴霧主要用來清潔消毒餐桌, 能殺菌和除臭味,建議食飯前或食飯後噴在餐桌上面,然後用布抹乾淨,這樣就會有消臭同除菌的效果啦!

 


小提示:清潔噴霧只能用作普通清潔家居,不建議用作消除新冠病毒

 

【INFO】

地址及詳情:

銷售地點:各大Living Plaza by AEON

價錢:$12

產品:重曹電解水清潔噴霧、檸檬酸清潔噴霧、倍半碳酸鈉電解水清潔噴霧、餐桌用消毒電解水噴霧

 

========

同場加映

【蝸居睇樓團】樂隊主音+室內設計師親自操刀!粉紅色絕配水泥牆、大雲石浴室


 


 

 

 

 

 

用App賺U Fun換獎賞!

會員登入U Lifestyle App即可領取
迎新禮遇 150

立即登入領取

↓【送禮】送您5G智能電話及寵物店現金券!↓

↓ 立即分享貓狗相片 贏走豐富禮物!↓

立即分享貓狗相片 贏走豐富禮物!

↓「App限時搶」大派禮品↓

↓記得逢星期三3PM入App搶!↓

記得逢星期三3PM入App搶!

評語

相關文章