洗頭咪用咁熱水!減少毛躁有咩方法? 星級髮型師傳授學8招護髮秘技

2022.03.25

呢幾日天氣又突然沾寒沾凍,沖涼開大熱水係好舒服,但原來用太熱水洗頭對頭皮會有好多不良影響!咁要用幾多度熱水洗頭?減少毛躁有咩方法?懶洗頭用dry shampoo又好唔好?請來星級髮型師 Sue,分享10個洗頭護髮的注意事項。

1.最佳洗頭溫度?
Sue強調水溫不要太高,盡量不要超過 39 度,否則皮膚容易乾燥及痕癢,而且頭皮比皮膚更薄,必定要多加注意。

2.勿用指甲抓頭皮
洗頭手勢同樣要注意一下,如果指甲太長,容易令頭皮受損,等如皮膚長期在同一位置,高力度及高頻率被磨擦,容易發紅。用尖銳指甲抓頭皮,容易產生過敏,起頭瘡及頭皮屑。

3.洗頭分兩區清潔
Sue指出很多人都用錯方法洗頭及護髮,令頭髮出油,得不到預期效果。其實洗頭分兩個區別,第一區是頭皮位置,要做到乾爽清潔、蓬鬆防脫髮;至於髮尾位置,則要做到柔順易梳、有水份及有彈性輕盈感,所以切記兩區所用的產品是不一樣的。

4.徹底沖洗後頸位置
天氣涼自然想趕快沖好涼,護髮素或焗油容易殘留在後頸而起暗粒,記得沖乾淨頭髮上的護髮產品後,可再用髮夾夾起頭髮,用花灑徹底沖洗殘留在頸、肩膀及背部位置的護髮產品,皮膚會好很多!沖水一定要有耐性、沖乾淨!

5.護髮素不要塗抹頭皮
想頭髮豐盈蓬鬆,不要將護髮素塗在髮根及頭皮上。頭髮乾燥打結,建議多用護髮素及焗油產品,盡量不要塗上頭頂,只要將髮絲分兩區,塗在髮尾位置就足夠。

6.髮尾開叉護理
髮尾乾燥又經常開叉應如何解決呢?Sue 提醒大家記得吹頭要百分百吹乾,同時搽髮尾油及髮尾修護。如果沖水秒沖、吹頭秒吹的話,頭髮未乾透,乾濕頭髮磨擦便很容易打結開叉。

在家中起碼將護髮素、焗油,停留在頭髮上等待 5 至 10 分鐘,髮尾會慢慢改善。開風筒加熱時,記得搽髮尾油等護理產品,將表層修復更順滑,頭髮溫熱時搽上特別吸收!

7.勿集中同一位置吹頭
想盡快吹乾頭髮,溫度高點沒問題,但不要只集中吹頭皮位置,長期吹同一位置,令頭皮局部地區產生過熱,亦容易產生頭皮屑,頭髮缺水與皮膚一樣,會出油及易甩皮。

8.建議用免沖洗洗頭水(dry shampoo)嗎?
懶洗頭用 dry shampoo 好嗎?Sue 認為可以用,但只限必要時才用,不建議太過依賴,如每日用的話不要噴多過一至兩次,始終太多物料殘留在頭皮上,會影響頭皮健康成長。

星級髮型師 Sue 分享洗頭護髮貼士。

text/zuki
photo/May
venue/Saloon

========

同場加映

【蝸居睇樓團】435呎將軍澳舊居屋翻新!打造船上feel/衣帽間+儲物二合為一

用App賺U Fun換獎賞!

會員登入U Lifestyle App即可領取
迎新禮遇 150

立即登入領取

↓【送禮】送您5G智能電話及寵物店現金券!↓

↓ 立即分享貓狗相片 贏走豐富禮物!↓

立即分享貓狗相片 贏走豐富禮物!

↓「App限時搶」大派禮品↓

↓記得逢星期三3PM入App搶!↓

記得逢星期三3PM入App搶!

評語

相關文章