Jer柳應廷新歌《離別的規矩》成情歌三部曲頭炮 拍MV演傷痛情緒30秒整喊自己大崩潰

2022.04.25

MIRROR成員柳應廷(Jer)過去常挑戰高難度歌曲,但全新單飛派台作品〈離別的規矩〉一改曲風,以情歌觸動樂迷情感神經,MV當中Jer更靠新歌培養演戲情緒,結果爆喊得難以平伏。

按照過去的創作模式,今年Jer將推出三部曲作品,並以情歌〈離別的規矩〉跟大家見面。過去有很多粉絲或朋友都覺得Jer唱很多歇斯底里的歌曲,很希望他可以唱唱情歌,所以今次就以〈離別的規矩〉談談人與人與之間的關係。Jer說:「大家近年面對最多嘅情緒就係離別,好似有親友移民外地,喺面對離別,我好想透過〈離別的規矩〉同大家一同呼吸,呢首歌可以成為一個救生出口,大家聽完可以舒服啲,有啲情感可以抒發到。」

〈離別的規矩〉的MV說了一個關於一對愛侶從甜蜜到分離的故事,不過當中卻有第三者-昆蟲獨角仙的出現。在MV中,Jer與女主角在郊外探索時遇上了獨角仙,當中更有二人與牠互動的場面。Jer回憶道:「都幾得意,從未試過放昆蟲喺手上,原來佢啲爪抓住之後,隻手會紅紅地同會痛嘅,但So Far都幾Cute,最驚係女主角俾獨角仙爬上塊面,企隔離都戥佢驚,因為仲要爬入佢嘅耳仔窿,仲爭啲飛走,好狼狽,好在我唔使,有女主角幫我頂咗佢。」除了獨角仙,拍攝期間製作團隊也遇上了羊群,導演也立即請Jer與女主角走入羊群中拍攝,令MV畫面更見豐富。

今次Jer因為要在MV中演繹一個愛情故事,拍攝時一時要甜到漏,但鏡頭一轉又要爆喊,他坦言是個頗大的挑戰,他說:「拍攝由開心片段去到傷心片段嘅過程都好快,無啦啦拍完開心下一場就傷心鬧交,都難嘅,盡量俾自己集中多啲,代入角色。」談及爆喊一場,Jer需要借助歌曲的魔力,觸動他的情緒,他道:「MV要我有少少喊嘅場口,嗰場好難做,但我聽返〈離別的規矩〉,睇歌詞都覺得『點會寫到咁?』都好感動我,所以特登喺做嗰一場喊戲時Play首歌,等我自己集中精神去演。」

現場可見,Jer拍第一Take時已自然落淚,但他想再來一次,要求製作團隊給他30秒,並播放〈離別的規矩〉讓他培養情緒,結果不出30秒Jer已爆喊,最終拍了兩Take便完成,但第二Take完成後,Jer的情緒難以平伏,雙眼更哭得紅腫,幸好平伏過後,他又變回樂天開朗的柳應廷了!

 


用App賺U Fun換獎賞!

會員登入U Lifestyle App即可領取
迎新禮遇 150

立即登入領取

↓【隆重登場】香港咖啡地圖2022!↓

↓即睇精選50間咖啡店(附評分及介紹)↓

即睇精選50間咖啡店(附評分及介紹)

↓「App限時搶」大派現金券/禮品↓

↓記得逢星期三3PM入App搶!↓

記得逢星期三3PM入App搶!

評語

相關文章