迪士尼樂園噴水池有遊客嬉水上演「水舞間」實行另類打卡方法 網民:真係冇眼睇

文: 黃卓瑩
2022.06.22

每次去迪士尼樂園就像展開一段奇妙歷險旅程,近日就有網民發現樂園發生非常「冒險」的事情。有遊客在迪士尼樂園迎樂路的噴水池上演「水舞間」,隻身跨越圍欄並走到噴泉上的鯨魚雕塑打卡。網民上載該遊客的打卡相至Facebook群組,直言行為「痴線」、「真係冇眼睇」。

2022-06-22更新

就日前有遊人爬入迪士尼樂園噴水池嬉水引起網上熱烈討論。香港迪士尼樂園度假區發言人今日發表回覆。

「為保障所有賓客及演藝人員的安全,請賓客必須遵守度假區內所有的告示、使用規則和法例,以及由演藝人員所發出的指引。

根據迎樂路的使用規則,請勿進行任何危險、非法、厭惡或對其他使用者構成危險或滋擾的行為,否則我們有權拒絕該人士進入或要求其離開迎樂路。

我們會按情況及需要尋求執法部門跟進。」

►App《U TV》專區超過50個自家製節目任睇

-------------------

2022-06-20:

有網民在Facebook群組「我真係好鍾意迪士尼資訊分享群」分享該遊客的打卡相,從照片及影片所見,該遊客脫掉上下身衣服,跨越圍欄在噴水池嬉水,其後再走上鯨魚雕塑打卡,留言表示「山長水遠嚟到迪士尼,無理由咩都唔做。」網民見到後直言「點解可以有人咁痴線?真係冇眼睇」

有其他網民斥行為自私,萬一整壞噴泉零件則麻煩到維修人員。亦有網民指出噴泉又多蚊又多死水,早排亦經常下雨,表示「無皮膚病執返身彩」。其實迪士尼樂園有眾多打卡位,不乏一些既夢幻又美觀的位置,例如迪士尼城堡、美國小鎮大街、反斗奇兵大本營、旋轉木馬等等。

 

圖及來源:FB@我真係好鍾意迪士尼資訊分享群、迪士尼


 

用App睇片‧賺積分‧換獎賞!

認住 U Fun 標誌「」, App內睇文同睇片可隨時捕捉U Fun彩蛋, 換領現金券及禮品!

開啟 App 成為會員賺U Fun!

【送PHYSIOGEL全新男士護膚系列】

↓ 為男士們全天候水分修復💧↓

↓ 為男士們全天候水分修復💧↓

↓【限時搶⚡】味道研究所拿坡里薄餅味Shake Shake粉🍕↓

↓ 想幾時食到薄餅味,拎起一Shake,即時食到!↓

↓ 想幾時食到薄餅味,拎起一Shake,即時食到!↓