清水灣青年唔識游水堅持游出浮台 救生員一句說話嚇到即刻返上岸 網民「十分有效的溫馨提示」

文: 黃卓瑩
2022.08.03

農曆七月「鬼節」又到,相傳七月十四是鬼門關大開的日子,民間流傳避免在鬼節犯的禁忌,例如不要戲水、避免所有接觸水的活動,以免引來水鬼惹禍上身。近日有網民分享清水灣有十幾個年青人在游水,期間有人建議游出浮台,不過目測有一半人以上不懂游水,救生員一句說話嚇到他們立即返上岸。網民大讚救生員做得好,是非常有效的溫馨提示。

有網民在Facebook群組「將軍澳主場」分享一則真人真事,指有日在清水灣一灘見到有十多個年青人游水,期間有人建議游出浮台,不過目測有一半人以上不懂游水。擾攘一會後救生員開咪表示「唔識游就唔好游出去,七月喇!」,眾人立即嚇到返上岸!

►App《U TV》專區超過50個自家製節目任睇 

帖文一出引起網民討論,表示救生員做得好,好過出事後才後悔、樂極生悲,又指「七月呢下超有用」、「班口靚仔幾乖、聽話」。有人亦表示他們不懂游水都要游出去「真係一個大膽嘅想法」、「唔熟水性果啲人竟然會想游出去」。不過信不信邪都好,進行水上活動都要注意安全。

來源:FB@將軍澳主場、康文署


 

用App睇片‧賺積分‧換獎賞!

認住 U Fun 標誌「」, App內睇文同睇片可隨時捕捉U Fun彩蛋, 換領現金券及禮品!

開啟 App 成為會員賺U Fun!

↓【限時搶⚡】Cetaphil舒特膚清爽無油保濕水感啫喱!↓

↓ 舒緩乾燥、繃緊和粗糙等缺水症狀!/ 能即時被肌膚吸收!↓

↓ 舒緩乾燥、繃緊和粗糙等缺水症狀!/ 能即時被肌膚吸收!↓