中環百年茶樓老店蓮香樓、蓮香棧宣布不敵疫情結業 上環蓮香居繼續營運提供懷舊點心美食

文: 黃卓瑩
2022.08.09

中環百年茶樓老店蓮香樓宣布結業,香港蓮香飲食集團今日(9日)凌晨在Facebook表示,因不敵疫情,蓮香樓及蓮香棧已於8月8日正式結業,期望有緣再會。而上環蓮香居則不受影響,仍會提供傳統點心美食。

蓮香樓及蓮香棧在Facebook答謝市民多年支持:「我地好遺憾地暫時要同大家講聲再見。疫情以黎老闆都已經盡哂力去支撐蓮香樓,可惜真的敵不過疫情,始終都要走到這一步。 希望將來仲有機會同大家見面。」兩間茶樓均屬於香港蓮香飲食集團的特許經營加盟商,上環蓮香居仍然營業為各位提供傳統點心美食,歡迎蒞臨品茗。 

►App《U TV》專區超過50個自家製節目任睇

蓮香樓前身是廣州糕酥館,自1910年起專營茶樓並改名為連香樓,後又因翰林學士陳如岳贊其蓮蓉味美,易名蓮香樓。1918年在香港開設分店,其後輾轉搬至中環威靈頓街,地下專賣年糕糖餅,樓上則為茶室。

 

圖及來源:FB@蓮香樓、蓮香棧、香港蓮香飲食集團

 

用App睇片‧賺積分‧換獎賞!

認住 U Fun 標誌「」, App內睇文同睇片可隨時捕捉U Fun彩蛋, 換領現金券及禮品!

開啟 App 成為會員賺U Fun!

↓【送禮】滿分好評驅蚊劑!↓

↓旅遊必備!一支驅蚊+防床蝨~↓

↓旅遊必備!一支驅蚊+防床蝨~↓

↓【出Post賺現金賞】《社群》助您發展創作者事業↓

↓透過發佈帖文賺取收入!立即參加!↓

↓透過發佈帖文賺取收入!立即參加!↓