好聲好戲2|李佳芯配音神還原小丸子獲評判激讚 首位視后虛心參賽一人聲演兩角望提升演技

文: 羅志宏
2022.09.16

TVB聲演真人騷《好聲好戲2》日前播出第三輪比賽,李佳芯(Ali)、袁文傑、陸浩明(6號)及黃俊豪,將爭奪晉身決賽的最後一張入場券。其中,視后李佳芯就已先聲奪人,挑戰高難度一人聲演兩角,配音實力令一眾評判相當驚喜,獲評判激讚神還原小丸子!

比賽正式開始前的「我配你估」熱身環節,Ali已先聲奪人!Ali挑戰高難度、一人分飾兩角聲演經典動畫《櫻桃小丸子》,由於她細緻地模仿了小丸子的獨特口音,獲主席評判潘文柏大讚:「還原度好高,原配配音員係有輕微口音。」

不過Ali就自言表現未夠理想:「有啲甩咀,但我已經盡量好快,因為畢竟是同一時間,語速也好快,我有啲唔慣。」貴為視后的Ali,透露今次參賽原因是想提升演技:「想演技上可以再進步啲,睇番自己作品,發覺說話、用聲方面做得唔夠好,想睇吓點樣再提升自己把聲。」虛心參賽的態度令觀眾大讚Ali專業!

 

圖及來源:TVB、節目截圖

用App睇片‧賺積分‧換獎賞!

認住 U Fun 標誌「」, App內睇文同睇片可隨時捕捉U Fun彩蛋, 換領現金券及禮品!

開啟 App 成為會員賺U Fun!

↓【限時搶⚡】 Midea美的25公升氣炸焗爐!↓

↓ 結合「氣炸」同「烘焙」︱0.2秒即熱︱7種烹調模式↓

↓ 結合「氣炸」同「烘焙」︱0.2秒即熱︱7種烹調模式↓

↓【出Post賺現金賞】《社群》助您發展創作者事業↓

↓透過發佈帖文賺取收入!立即參加!↓

↓透過發佈帖文賺取收入!立即參加!↓