網友求救:阿爸叫用綠表抽居屋 第日間屋屬樓主 但女友唔想同兩老同住 究竟點算好?

2022.09.28

綠置居2022,已定於9月29日開始接受申請,不少合資格人士都已經磨拳擦掌準備申請,但講到買樓上車,除了錢,其實亦很容易觸發家庭糾紛,認真要三思。有網民在連登討論區發帖向網民求救,因父母要求自己用綠表抽居屋,但女朋友又不想跟自己父母同住而煩惱不已,這種情形,究竟大家有甚麼意見呢?

樓主本身有同女朋友用白表抽居屋,但父親不斷叫他抽綠表,但樓主了解就算用綠表抽中居屋,女朋友一定不肯跟父母同住,即使勉強嘗試亦一定會起爭執,雖然父親告訴他稍後會同老婆返大陸長住,居屋單位將屬於樓主,但樓主心知母親根本不願意,只是父親騙他抽居屋的藉口。而樓主本身就打算稍後和女朋友搬出去租屋住,於是發帖問網民遇上此情形如何處理。

樓主父親叫樓主用綠表抽居屋,說日後層樓會歸樓主所有,但樓主心知母親不會搬走,而女朋友又不想跟父母同住,打算跟女友搬出去住……

公屋甩戶籍同女友結婚抽白核?﹗
原來不少網民都感受到件事「有伏」:「唔會信啦,你呀媽唔肯最後咪又一齊住,婆媳糾紛」、「單位面積細,唔係廢老,居屋/綠置最大得一房=380呎=困獸鬥」、「梗係唔綠置!等間樓又買埋,你供,但父母永不搬出」,更有網民迅即回應:「過來人表示咪中伏」;有網民亦同意樓主租樓可能更好:「租樓煩小好多野就租啦」。有網民就建議樓主:「你甩戶籍同女友結婚,下年抽白核,你老豆老母下年自己抽綠表&綠置,中哂就兩層樓」,聽落好理想,但好多網民潑冷水:「中左先諗啦,講到實中咁」、「諗咁多做乜,你知唔知有幾難中」,甚至有網民覺得:「有公屋,人生贏家,做乜走啊!」

網民認為居屋同綠置居單位面積細,女友同父母的確容易有摩擦。

網民亦覺得樓主父親聲稱稍後會搬走,只是騙樓主買樓及供樓的藉口,父母應該會一直同住。

有網民覺得本身有公屋,其實已經是人生贏家,毋須急於買樓搬走;亦有人潑冷水,謂樓主真的抽到樓才作打算。

text/Joyce
photo/HKET圖片庫


============
同場加映:
【蝸居睇樓團】龍師傅話你知!五門歸心只係傳聞?! 屋企對住醫院、公路、火車軌 一定唔好?!

用App睇片‧賺積分‧換獎賞!

認住 U Fun 標誌「」, App內睇文同睇片可隨時捕捉U Fun彩蛋, 換領現金券及禮品!

開啟 App 成為會員賺U Fun!

↓【送禮】請您同毛孩免費住酒店!↓

↓立即分享寵物照片 贏走獎品!↓

↓立即分享寵物照片 贏走獎品!↓

↓正嘢!《社群》專區登錄App↓

↓必睇人氣生活+美食主題深度關注組↓

 ↓必睇人氣生活+美食主題深度關注組↓

評語

相關文章