全城一叮|林子超化身金髮變裝皇后艷壓全場 患先天性心漏病排除萬難為跳舞追夢

文: 羅志宏
2022.10.08

TVB全新才藝比拼節目《全城一叮》翻炒2005年經典《殘酷一叮》變奏版,作為一眾知名度不高的藝人盡展所長的舞台,最新一集當中最吸睛的絕對是曾參加《盛.舞者》、現年32歲的林子超化身變妝皇后表演跳唱《Lindylicious》,更睇到伍詠薇、馮盈盈瘋狂尖叫。

穿大褸出場的林子超開場時懶神秘背向觀眾,大晒男低音為表演揭開序幕,之後一個華麗轉身脫去大褸,晒出驚艷的金髮女郎造型,妖艷的妝容、華麗的高衩舞衣加上高踭長靴,妖味甚濃。

林子超的勁爆舞藝同時焫着全場,並分別做出一字馬、瞓地腿張開及側手翻等高難度動作,大晒驚人柔軟度,成功晉級兼贏得全場掌聲!

患有先天性心漏病的林子超,其實曾做過開胸手術,自小健康便有問題,但熱愛跳舞的他為了追夢排除萬難,林子超又大拋勵志金句:「我覺得有問題唔係好大嘅問題,只要你肯衝破就唔係一個問題!」

事後,林子超在IG開Live分享感受,指為了是次表演籌備了一個月:「高踭鞋都買咗4、5對,比賽嗰對都係表演前兩日先送到香港,同埋要練着高踭鞋行路、跳舞,所有嘢加埋用咗一個月左右。啱啱開始練習時,啲朋友笑我行得似男人,咁我真係男人嚟架嘛。」

林子超續透露化妝用了近4小時,並大爆臨出場前的蝦碌事:「嗰時勁趕,臨出場前先化好妝,仲要唔小心整爛對絲襪,因為未試過着絲襪。」比賽造型如此不簡單,林子超就話:「化妝師幫我試咗4次妝,髮型師試咗2次,服裝師就同我一齊用咗10小時整套衫,整到凌晨5點。」

 

圖及來源:TVB、節目截圖

用App睇片‧賺積分‧換獎賞!

認住 U Fun 標誌「」, App內睇文同睇片可隨時捕捉U Fun彩蛋, 換領現金券及禮品!

開啟 App 成為會員賺U Fun!

↓【出Post賺現金賞】《社群》助您發展創作者事業↓

↓透過發佈帖文賺取收入!立即參加!↓

↓透過發佈帖文賺取收入!立即參加!↓