網民熱討:而家買樓仲討論10大屋苑有乜意義?10 大藍籌屋苑邊幾個應該out?

文: U Magazine
2022.10.25

大家知不知道所謂「香港10大藍籌屋苑」,其實是那10個呢?有網民就在連登討論區發帖,說若不經過google搜尋,隨口只能數出太古城、美孚新邨、海怡半島、沙田第一城、嘉湖山莊及黃埔花園,並且認為近年買樓的人當中,會參考這10大屋苑已經不多,繼而引起網民熱烈討論:究竟談論多年的「10 大藍籌屋苑」,名單是否已不合時宜?究竟大家心目中的香港十大屋苑,又會是那些屋苑呢?

在財經新聞中,經常以所謂「10 大藍籌屋苑」的成交數及呎價作為指標,顯示香港樓價的升跌狀況,至於被稱為「藍籌屋苑」,是因為這10個屋苑的交投及呎價相當穩定,而這10大屋苑是:

港島區:太古城、康怡花園、海怡半島
九龍區:美孚新邨、黃埔花園、麗港城
新界區:沙田第一城、嘉湖山莊、新都城、映灣園

太古城是10大藍籌屋苑的中流砥柱。

沙田第一城一向成交數量穩定,亦是新界區樓價的指標屋苑。

10大屋苑名單已過時  要加返日出康城及四小龍
樓主說身邊的朋友買樓,無人買甚至睇過這十大屋苑,而這10 個屋苑內,即使樓齡最新的映灣園,樓齡都達約20年,而麗港城亦已經有約30年樓齡,質疑究竟這個「10 大藍籌屋苑」是否仍有用。有網民隨即回應:「應該好似恆指咁可以彈出彈入,美孚?Out la!」、「講十大屋苑既感覺就好似講四大天王,TVB 五虎將咁,姐係唔係話唔好,我都知曾經輝煌過,好多上一輩追捧過,但有時out 哂lor!」。

網民覺得現在要講具反映市場情況的指標性屋苑,屋苑名單一定要追上時代:「一定要加日出康城」、「其實而家資訊咁發達,要拎到各區d成交資訊都唔係難,加上D地產公司咁疊水,其實整個50大成份屋苑會唔會好D呀?反正做呢D指數都係想睇樓市升跌嘅指標姐,有1,000伙以上都係大型屋苑啦,加番日出康城、將中將廣澳南維景果堆,荃灣加番新三寶、四小龍、馬鞍山加番近海銀湖等等係咪公道D?

「10 大藍籌屋苑」中樓齡「最新」的影灣園都有約20年,網民質疑名單是否太過時。

網民認為新一代「10 大藍籌屋苑」名單中,一定要加入日出康城。

西九四小龍,亦是網民認為應列入「10 大藍籌屋苑」名單中。

text/Joyce
photo/HKET圖片庫

============
同場加映:
【蝸居睇樓團】又一村750呎單位 原則超唔好用? 打卡圓鏡梳妝枱 弧形櫃用料2大Tips

用App睇片‧賺積分‧換獎賞!

認住 U Fun 標誌「」, App內睇文同睇片可隨時捕捉U Fun彩蛋, 換領現金券及禮品!

開啟 App 成為會員賺U Fun!

↓【限時搶】Sweety Eyes by cl mall日拋隱形眼鏡!↓

↓ 韓國人氣品牌彩色日拋系列!/ 改變造型令眼妝再升級!↓

↓ 韓國人氣品牌彩色日拋系列!/ 改變造型令眼妝再升級!↓

↓【限時搶】Bamboo Salt竹鹽美白去漬牙膏!↓

↓ 有效去除牙漬及口氣!/ 牙齒回復自然亮白!↓

↓ 有效去除牙漬及口氣!/ 牙齒回復自然亮白!↓