中年好聲音丨吳大強Chill住管教任四個仔發展 71歲追夢深感幸福:畀大家睇到衝勁

文: 余美鳳
2023.03.16

71歲的吳大強是《中年好聲音》最大年紀的參賽者,每次表演從容淡定,盡情享受舞台上的感覺,俘虜所有評判及觀眾。退休之前,大強是酒店高級管理層,四個兒子長大成人陸續出身,他終於放下家庭的負擔追夢。他認為能夠體會到嚮往已久的演藝行業,藉著自己的故事鼓勵大眾,這件美事比贏出比賽還重要。

大強以71歲之齡參賽,唱功沉穩成功揮低不少後生仔女,暫時殺入十二強,成為不少參賽者的榜樣,他說︰「比賽去到而家已經係意料之外,唔會太睇重輸贏,最重要係為觀眾唱首好歌。而家街上面好多人叫我大強,有次我戴住口罩,有人走去我面前唱《Oh, Pretty Woman》,我話:『唔使唱喇!我真係大強!』其實好開心!」知道自己年紀比很多參賽者大,更加不想錯失機會,海選的時候見識到很多唱功高強的素人,他心態上是盡力而為。直至節目上每當被安排唱不熟悉的歌曲,他加倍練習,深信只有熟悉歌曲才能唱出靈魂。大強笑言:「好多人認為我個仔喺TVB工作,一定識好多人,坦白講我一個都唔認識!報名都冇話畀個仔知,直到海選完畢先話佢知我參加咗。」

大強從小就受兄姊薰陶,喜歡聽歐美流行曲,曾經在街頭遇過一位女生以結他自彈自唱英文語,激發起他的興趣,自學結他為嗜好,長大後都有參加大大小小的歌唱比賽,跟音樂結下不解緣。「當時覺得做歌手係一件遙不可及嘅事,一直都好嚮往演藝圈這個行業,中西電影、電視劇以至粵語長片都睇好多,絕對係『戲迷』。」可惜苦無入行的機會。他努力讀書,長大後當上班族,他慶幸在英文中學讀書,跟外籍老師交流,特別投契,有一定的英語基礎,後來成為酒店的管理層,游刃有餘。

在酒店任職高層,讓大強能夠為四個兒子提供一個不錯的學習環境,他們在國際學校升學,長大後各展所長,大強︰「仔好主要由太太照顧,事無大小都由她負責,我原則係佢哋互相尊重,唔係老大就有優待,細佬就冇,絕對唔會。兄弟之間互相支持、幫助,佢哋連衫都輪流著,大仔傳給二仔,二仔傳給三仔,冇乜所謂。喺較重紀律嘅家庭成長,佢哋生活得好開心。」大仔吳偉諾是消防員,二仔吳偉言是飛機師,三仔吳偉豪是藝人,四仔吳偉傑仍在澳洲讀大學,大強說:「希望佢盡快畢業返港工作,一家人團聚,喺埋一齊,我哋一直紮根香港。」

吳偉豪在TVB工作8年,吳大強年初在《萬千星輝頒獎典禮》現場親眼自見證囝囝得到「飛躍進步男藝員」獎項,絕對是難得。他說:「我支持佢哋嘅工作,首先佢要有興趣,就算求學時佢都有參加話劇班,而且我覺得佢有條件呀,學問、外型,又有演藝魅力,真係唔錯!聽聞呢一行好複雜,佢入行後,我又不太認同,特別係《愛回家之開心速遞》劇組,關係好似屋企人一樣,當佢係仔或者兄弟咁,我好放心。」他笑言不少消息都是靠睇報紙才知道,有時候追問阿仔,吳偉豪口硬不肯劇透。問到成為「同事」之後,是否有機會客串《愛回家》以父子檔合作?大強笑言:「從來冇諗過客串《愛回家》,就算有機會都要睇吓能力,講就容易,到拍攝時如果成日NG...我最怕拖累人。」

大強坦言比賽錄影時間長,對他而言的確辛苦,幸好本身他有運動習慣,體力上應付得到,「我相信通過呢次《中年好聲音》,比賽反而令我有動力去提升自己,追趕他人進度,否則就會落後。大家見到我呢個例子,畀到同年紀或者比我後生嘅人一份衝勁、希望,人仲有好長嘅路要走,心態要年輕,莫講話而家70歲 ,就算去到80歲,我相信只要有恆心,勤做運動,身體都唔會退化得太厲害,最緊要睇起嚟有神采、獨特之處。我對呢一行感興趣,而家親身體會到,絕對係一種福氣。」

用App睇片‧賺積分‧換獎賞!

認住 U Fun 標誌「」, App內睇文同睇片可隨時捕捉U Fun彩蛋, 換領現金券及禮品!

開啟 App 成為會員賺U Fun!

↓【夏日密密賞☀️】體驗最「Cheeful」夏日😍↓

↓免費換領卡樂B Cheeful® 芝士味粟米條🧀!↓

↓免費換領卡樂B Cheeful® 芝士味粟米條🧀!↓

↓【夏日密密賞☀️】增添女神優雅氣質💖↓

↓免費換領Les Néréides 2024春夏系列-雛菊環形耳環!↓

↓免費換領Les Néréides 2024春夏系列-雛菊環形耳環!↓