熱愛優質生活
首頁   \   港熱話   \   (真人真事)【千祈唔好畀女朋友自己買機票…】

(真人真事)【千祈唔好畀女朋友自己買機票…】

2016.02.12

文:藍橘子

我同女朋友都係旅行迷,不過我個人比較膚淺,淨係鍾意飲飲食食,返到黎香港,同事成日問:「嘩!你洗咗咁多錢?淨係去買同食?你有冇去寺廟?有冇行山?咁咪唔可以瞭解當地文化囉?」
 
「哈哈哈,我上次去窮遊洗咗嘅錢唔夠你一半,但玩咗成個月!」
 
心諗關你L事咩…我就係鍾意飲食買,你畀我窮遊成年都唔及食一餐韓牛開心啦。
 
女朋友係個韓迷,幾乎每年都要返「鄉下」一次,就算每次都差唔多行程,佢已經好滿足。佢仲識得捕住幾時有特價機票,又識上網訂酒店,仲成日都會帶「驚喜」畀我…
 
有日,女朋友無啦啦打黎:「我有份禮物送畀你!」
「咩…禮物…」通常佢話有禮物,都係有淘寶送去我公司要收件,再將淘寶嘅小贈品塞畀我做禮物。
 
「上次咪話去旅行嘅!我搶到平機票啊!喲呵!」聽到佢講呢句,我就虎軀一震!
「等等先,你訂咗幾多點飛機…」
「嘿嘿~」女朋友笑得咁奸,就知道…
 
佢又買凌!晨!機!
凌晨機啊!即係天都未光就起身,啱啱落機到韓國就啱啱天光嘅凌晨機啊!
 
「唔緊要啦,有汗蒸幕畀你提神嘛~」
 
去韓國,女朋友最鍾意就係買凌晨機,因為有個地方叫汗蒸幕,可以畀你沖涼,再好似條屍咁攤喺地下訓覺…訓醒仲可以化埋妝先出發,絕對唔會浪費任何一秒Shopping時間!Yeah!
 
「反正都係畀一日酒店錢啦,但行足全日喎!好抵!」
「但好眼訓…」
「訓咗汗蒸幕唔會眼訓啦!」
 
我唔知其他女仔係咪咁,女朋友一有得行街就成個人精神晒,喺佢補購返一年份量嘅化妝品同護膚品時,我眼訓到幾乎行路都訓得著。
 
「我去隔離飲杯咖啡坐一陣等妳…」
「我好快咋,一陣一齊去,你睇吓我已經寫好晒要買乜!五分鐘搞掂!」
「咁我坐陣先…」入到Innisfree護膚品店,嗰張凳對我黎講簡直係天堂。
「好啦,五分鐘!好快~」
 
我坐低,諗住閉目養一養神,等佢五分鐘。
再擘大眼望一望女朋友…佢仲揀緊…
 
乜五分鐘咁耐嘅?我再閉目,隔一陣再擘返大眼,又揀緊…
再閉!諗咗一陣…
咦?!點解我好似咁精神咁嘅?
我望一望手錶!
嘩!我足足訓咗一粒鐘!
 
於是,我即刻走埋去女朋友隔離。
「喂妳又話五分鐘!」
「我仲揀緊啊~」
「咁妳又話寫好晒買乜?」
「我見佢咁多款…我想試吓有乜分別~」
「我去飲杯咖啡先…」
「等埋我啦好快咋~」
「I Dont Trust You!Liar!」
「搞掂!儲夠錢退稅~嗱無呃你啦,去飲咖啡~Yeah~」(五分鐘後)
 
女朋友對於幾時有特價機票,邊區酒店平,買幾多錢可以退得最多稅,韓國邊一區有平靚衫買都非常熟悉。而我嘅責任就好似隻導盲犬咁,帶住女朋友到達目的地,因為佢唔識睇地圖。
 
富平地下街、高速巴士客運站地下街…呢兩個地方對佢黎講係天堂!對我黎講就好似一片一望無際嘅沙漠咁…
 
尤其是係高速巴士客運站,條地下街長到望唔見盡頭!佢一見到就「滋」一聲笑咗出黎…而我每日最期待嘅,就係起身食午餐,食完午餐嗰一刻就開始期待晚餐,然後期待返酒店訓覺。
  
講到咁慘,同女朋友去旅行開唔開心?
梗係開心啦大佬!哈哈哈,同女朋友去邊都開心!好開心啊!Yeah!(真話)
 
有次工作關係自己一個人去台灣,我先發覺自己一個人去唔到旅行。
我會食得好求其,玩得好求其,行都唔想行,淨係想返酒店訓覺…
但女朋友喺隔離,佢乜都想試,又乜都想我試…
我先有動力去食同行咁多地方。
 
不過,最好就唔好買凌晨機囉…(心底話)

 

本篇圖文獲作者藍橘子授權刊登,未經准許,請勿轉載!

藍橘子Facebook:https://www.facebook.com/BlueGodZi/ 

 

作者其他文章:

>>(男人恥辱)【女朋友完全唔驚我去偷食】

>>(老實)我鍾意同女朋友傾電話多過whatsapp… 

>>同女朋友鬧交唔緊要,唔好隔夜就得喇!

>>右手係我女朋友 

>>(真人真事)千祈唔好畀女友著和服!因為佢會覺得自己好靚!

 

內容評分
評語