【郊遊好去處】香港仔水塘簡單行山路線推介!短程易行到訪百年歷史古蹟水壩

2021.04.04

假日想到郊外放鬆一下,短程的行山路線是個不錯的選擇。以下為大家推介香港仔自然教育徑行山路線,全程簡單易行,亦可以觀賞有百年歷史的下水塘水壩和石橋,非常適合親子或行山初哥!不過記得行山都要保持社交距離,愛護環境,自己垃圾自己帶走。

香港仔水塘分別由上、下水塘組成,沿香港仔自然教育徑走,可以看到香港仔下水塘的景色。

香港仔下水塘原本是私人水塘後來被香港政府買下後,改建為公用水塘,更被列為法定古蹟。環繞香港仔下水塘的香港仔自然教育徑,路程平坦,沿途有不少有趣的動植物,更可以眺望香港仔避風塘及鴨脷洲的風景。

 

 

終點則可觀賞香港仔上水塘主壩,宏偉的主壩和壩下石橋都是水塘熱門的打卡點!

前往香港仔自然教育徑可於由黃竹坑A1出口乘搭4M小巴前往「漁光村海鷗樓」巴士站附近,沿香港仔水塘道上行10分鐘,轉右經遊客中心到達位於香港仔下水塘的教育徑起點。離開時則可沿香港仔水塘道步行約 30分鐘回漁光道巴士站乘車離去或沿路牌指示向灣仔峽方向離開。

難度︰1/5

全長︰約1.2公里

起點:香港仔自然教育徑

終點:香港仔上水塘主壩

時間︰約1小時

>>按此<<看地圖

資料及圖片來源:漁護處


活動資訊

  • 地點 香港仔自然教育徑

用App睇片‧賺積分‧換獎賞!

認住 U Fun 標誌「」, App內睇文同睇片可隨時捕捉U Fun彩蛋, 換領現金券及禮品!

開啟 App 成為會員賺U Fun!

↓「U Lifestyle App限時搶」↓

↓逢星期三3PM入App搶!↓

↓逢星期三3PM入App搶!↓

↓正嘢!《社群》專區登錄App↓

↓必睇人氣生活+美食主題深度關注組↓

 ↓必睇人氣生活+美食主題深度關注組↓

評語

相關文章