【尖沙咀好去處】尖沙咀鬧市中秘境訊號山花園 遠眺維港海景!百年古蹟紅磚塔/白色旋轉樓梯

2021.06.08

大家去尖沙咀除了行街食飯之外,又知唔知鬧市中這個秘境寧靜後花園呢?尖沙咀訊號山花園可以觀賞到有過百年歷史的法定古蹟訊號塔,愛德華式紅磚牆設計好適合影相打卡,路程簡單輕鬆只需10分鐘便到花園山頂的涼亭位置,遠眺維港海景,亦可算是市區郊遊好去處。

尖沙咀訊號山花園的出入口位於緬甸臺的垃圾站旁邊,沿住斜坡一直向上行,見到樓梯再直上。

路程不用10分鐘便到達!訊號塔於2015年被列為香港法定古蹟,愛德華風格設計配上英式紅磚牆,影相打卡好靚。訊號塔原高42呎共有三層,其後在1927年加建一層,內有白色旋轉樓梯,沿住樓梯可以去上層參觀。半山還有個白色斜頂建築,外面影相都不錯。

另外花園山頂平台的涼亭亦是個遠眺維港海景的好位置!

活動資訊

  • 地點 九龍尖沙咀緬甸臺訊號山花園

用App睇片‧賺積分‧換獎賞!

認住 U Fun 標誌「」, App內睇文同睇片可隨時捕捉U Fun彩蛋, 換領現金券及禮品!

開啟 App 成為會員賺U Fun!

↓【U Lifestyle App聖誕周年慶】DayDay送大禮!↓

↓勁送機票/電話/遊戲機等巨獎!↓

↓勁送機票/電話/遊戲機等巨獎!↓

↓「U Lifestyle App限時搶」↓

↓逢星期三3PM入App搶!↓

↓逢星期三3PM入App搶!↓

評語

相關文章