「樂聚維港嘉年華」送上免費多元化戶外演出 灣仔海濱盡享盛夏好節目

文: a.Ki
2023.06.29

踏入盛夏,當然要盡情投入近期最Hit最火熱嘅「樂聚維港嘉年華」,齊齊感受不一樣的盛夏!旅發局將由7月8日起,特別為市民及旅客帶來「樂聚維港嘉年華」,上演多場免費精彩活動,包括一連串街頭表演活動、極限運動表演,以及「幻彩詠香江」水上煙火版,讓大家玩得盡興,盡情投入盛夏好時光!

火熱極限運動表演 國際級團隊樂聚灣仔

「樂聚維港嘉年華」精彩節目多籮籮,毋須持票可盡情享受熾熱又悠閒的夏日氣息。當中本地及海外富有天分及才華的表演者及表演團體齊聚灣仔海濱長廊,由充滿歐陸風情的雜技和雜耍、動感熱情的森巴鼓樂,至源遠流長的功夫及扯鈴表演等,令每位遊人都有獨一無二的新鮮體驗!

街頭表演活動中包括栩栩如生嘅澳洲大象藝術裝置、25支本地及海外雜技雜耍表演隊伍等。

同場更有前澳洲藝術體操冠軍選手獻上超凡技藝嘅LED呼啦圈表演、讓人目不暇給嘅LED炫目燈效的醒獅團等,觀眾可近距離觀賞並參與多個互動活動!

而深受追求刺激人士,亦可在活動特設的極限運動表演區,欣賞一系列才華橫溢的運動員和令人熱血沸騰的極限運動表演,包括大膽的滑板特技、街舞表演,到挑戰地心引力的極限單車BMX技巧,定必令你腎上腺素飆升,心跳加速!

「香港滑板界一哥」陸俊彥將展現高難度技巧,給予觀眾無限驚喜!

 

20場維港水上音樂會 送上5大主題音樂表演精彩

令人期待的精彩節目亦包括20場維港水上音樂會,音樂會風格,結集咗「亞洲力量」、「音樂新世代」、「『硬地搖滾』派對」、「廣東流行匯」及「電音狂熱」5大主題,當中邀得超過40組香港、內地、台灣及亞洲區歌手樂隊陸續登場,無論喜歡Rap歌定治癒系小清新、抑或爆炸力十足的Rock Music定流行曲,盡情投入現場火熱氣氛!

首8場的門票在今個星期推出後,已經全部換領完畢。首批表演歌手有本地天后陳慧琳、療癒系歌手陳柏宇、實力擔當組合Nowhere Boys等,仲有今屆台灣金曲奬候選歌王Hush、馬來西亞電公主蔡恩雨、及內地深受樂迷歡迎OST女王崔子格等,同大家一齊閃爆舞台!

其餘12場的門票將在7月17日10am推出,演出單位包括舞台爆發力驚人的Yellow黃宣、以及唱作演全能藝人周國賢、陳健安及Tyson Yoshi等外,亦有唔少海外歌手組合參與,好似來自泰國的Tytan、韓國Rapper Reddy等。

想齊齊參與陶醉於音樂的海洋中,方法其實好簡單!只要有手機號碼就no problem啦~由即日起,登入旅發局網站登記帳戶,就有機會領取音樂會門票。每個帳戶最多同時領取兩場音樂會門票,每場門票一套兩張,入場時只要scan大會提供嘅QR Code即可進場。門票數量有限,先到先得!記得每個「QR Code」只限1人使用,只可使用1次,不得轉讓及出售,快啲check吓schedule睇吓邊場啱你啦~

只要跟住以上步驟,就有機會取得門票,不過所有門票一概不得轉讓、轉售或取消,記得check啱時間先行動!

 

資訊由客戶提供

用App睇片‧賺積分‧換獎賞!

認住 U Fun 標誌「」, App內睇文同睇片可隨時捕捉U Fun彩蛋, 換領現金券及禮品!

開啟 App 成為會員賺U Fun!