深圳快餐店驚現大膽發明!20蚊人仔食麻婆豆腐漢堡餐 網民讚:抵食過麥記

文: 溫藹紅
2023.08.15

不少港人放假或北上搵食,最近深圳一間漢堡店人氣火速上升,全因其推出的「麻辣豆腐漢堡」味道出奇好食,吸引到一大班食客,而且一個漢堡套餐最平只需20元人民幣,有網民表示價錢份量抵食之餘,更勁讚「比麥記好食十倍」!

深圳除了酸菜魚、燒烤等美食,其實都有不少人選擇吃快餐,其中一間名為「塔斯汀」的漢堡店,最近就成功吸引港人眼球。該店為主營中國漢堡的餐飲連鎖品牌,一個單人漢堡套餐,跟配麥樂雞(或炸雞)及可樂,售價僅19.9元人民幣起,有香港食客於網上群組分享,並形容「好食到癲」且價格親民,「如果夠膽發大嚟搞,麥當勞一定坐立不安」。

「塔斯汀」雖然主營漢堡包,但當中結合了中國特色美食,招牌主打有麻辣豆腐漢堡,麵包配合中式口味,令不少人好奇味道到底如何?有網民表示,「我喺哩間(塔斯汀)試過麻辣豆腐漢堡,出奇地好食」、「我食過三次,比麥記好食十倍」、「我覺得好好食,又熱辣辣,又脆」,似乎獲得大量好評。不過都有網民認為,「中國漢堡唔係用饅頭夾咩?」,笑指可以變成刈包,又有人指「如果黎到香港,價錢一定同m記差唔多」、「內地老麥唔夠kfc受歡迎,要食就食德克士」。

▼網民留言▼

翻查官方資料,塔斯汀品牌隸屬於福州塔斯汀餐飲管理有限公司,自2012年開業,初時以Pizza店起家落户南昌,及後才推陳出新,發展結合中國味道及文化的漢堡。目前除了麻辣豆腐漢堡,品牌亦有北京烤鴨、魚香肉絲、香辣雞腿、多汁牛肉等漢堡款式,更提供粗薯條、烤雞全翼、 雞塊等小食,大家不妨留意一下!

資料及圖片來源:小紅書、FB@深圳大灣區吃喝玩樂開心分享區

 

用App睇片‧賺積分‧換獎賞!

認住 U Fun 標誌「」, App內睇文同睇片可隨時捕捉U Fun彩蛋, 換領現金券及禮品!

開啟 App 成為會員賺U Fun!

↓【社群送禮】麒麟一番搾啤酒及禮品套裝!↓

↓麒麟一番搾啤酒杯/櫻花富士山杯/櫻花玻璃碟↓

↓麒麟一番搾啤酒杯/櫻花富士山杯/櫻花玻璃碟↓