香港迪士尼樂園蒸汽火車回歸!闊別五年樂園宣佈11月中重新啟航

文: 王卓盈
2023.11.06

香港迪士尼樂園蒸汽火車重開啦!今日香港迪士尼樂園行政總裁宣布11月17日重新開放迪士尼蒸汽火車,更會率先在11月15日下午開出特別班次,乘客可以再次乘搭懷舊蒸汽火車欣賞整個迪士尼樂園!火車由2019年暫停開放,直至今年終於正式重新開放,各位迪士尼粉絲千萬不要錯過啊!

香港迪士尼樂園鐵路是迪士尼著名的遊樂設施之一,但為配合樂園擴建工程,香港迪士尼樂園鐵路於2019年2月18日起暫停開放,不少火車迷都為此感到傷心,但今日香港迪士尼樂園行政總裁突然宣佈11月17日將會重新開放迪士尼蒸汽火車,更會率先在11月15日下午開出特別班次!讓各位乘客再次體驗懷舊蒸汽火車!今年相信亦是香港迪士尼樂園最多喜訊的一年,各位迪士尼迷有福了!

香港迪士尼樂園鐵路一共有三台電力機車,乘客可以在小鎮大街火車站或幻想世界火車站乘搭懷舊蒸汽火車。各站輪候時間全日每5至15分鐘一班,在乘坐歷時20分鐘的旅程中感受氣氛和欣賞景色,暢遊樂園各個景點。而且2019年的樂園擴建工程,將香港迪士尼鐵路重建為 1700mm 軌距的新鐵路列車系統。大家乘搭時不妨可以留意有什麼不同!

同場加映:【著數慳家王】最新影片

來源:FB@Hong Kong Main Street Gazette大街小報 IG@michael.e.moriarty

活動資訊

  • 日期2023年11月17日 - 2023年11月17日

用App睇片‧賺積分‧換獎賞!

認住 U Fun 標誌「」, App內睇文同睇片可隨時捕捉U Fun彩蛋, 換領現金券及禮品!

開啟 App 成為會員賺U Fun!

↓【請您試用】Parisine全新香水身體護理系列↓

↓潔淨肌膚同時散發綿長持久的香氣↓

↓潔淨肌膚同時散發綿長持久的香氣↓