大埔驚現超抵食$10點心!奶皇包/魚翅餃/蒸牛肉 店內全部點心不超過$20 !

文: 李沛堯
2024.04.18

香港物價越來越高,想食餐平靚正都並非易事,更何況坐底嘆茶嘆點心。記者最近發現大埔一間主打手工點心餐廳就驚現$10點心,而且店內逾30款點心款式全部都不超過$20,可謂「窮人恩物」呀!午市時段更座無虛席,相信都是附近街坊的聚腳點。即睇店舖點心有幾抵食!

即刻去片

位於大埔墟熟食中心2樓的「林記點心」,店內主打手工製點心,食客可自行找座位並下單,點心全部新鮮熱辣送到桌上。店內有超過30款點心選擇,市面酒樓點心如各式蒸籠點心、腸粉、蒸飯、包點都有。

其中乾蒸牛肉、香茜魚翅餃、奶皇包、潮洲粉果都是均一價$10發售。數量大小與一般酒樓無異,每籠都有3-4個,潮洲粉果更差不多有拳頭大小。整體食物質素雖則未到皮薄餡靚的程度,但$10的價錢都不能作太多挑剔,只能說絕對物超所值!

店內各款蒸飯:豉汁排骨飯、香滑牛肉飯、梅菜肉餅飯、咸魚肉餅飯全部均一價$19。女生們食完一碗絕對夠飽,而且用料亦不馬虎,今次記者所叫的咸魚肉餅飯,咸魚份量適宜入味;肉餅亦有一定厚度。其他點心同樣實惠夾大份,乾蒸燒賣($14)、鮮蝦餃($14)每份都有足足4顆!一大班人用餐多嗌多叫也不會感到「肉赤」。

記者當日午市時段到訪,已見全場座無虛度超級墟冚,想飲茶食點心相信「林記點心」都是個平靚正的選擇,計上每位$6的茶芥費,人均$40就能食到超滿足,大家來到大埔不妨一試!

林記點心

地址:大埔鄉事會街8號大埔墟街市及熟食中心2樓CFS08-09號舖

電話號碼:97208932

營業時間:星期一至六:3:00am-2:00pm、星期日:3:00am-3:00pm

活動資訊

  • 地址 大埔鄉事會街8號大埔墟街市及熟食中心2樓CFS08-09號舖

用App睇片‧賺積分‧換獎賞!

認住 U Fun 標誌「」, App內睇文同睇片可隨時捕捉U Fun彩蛋, 換領現金券及禮品!

開啟 App 成為會員賺U Fun!

↓【送禮】滿分好評驅蚊劑!↓

↓旅遊必備!一支驅蚊+防床蝨~↓

↓旅遊必備!一支驅蚊+防床蝨~↓

↓【出Post賺現金賞】《社群》助您發展創作者事業↓

↓透過發佈帖文賺取收入!立即參加!↓

↓透過發佈帖文賺取收入!立即參加!↓