牛角集團宣佈全面放棄做外賣 旗下4個品牌只做堂食!黃傑龍:一次性終極走塑免麻煩

文: 王煥雯
2024.04.23

塑膠管制於4月22日實施,即日起即棄餐具、塑膠、餐具禁膠,叙福樓集團主席及行政總裁黃傑龍在昨日(22日)於社交專頁宣布牛角等4大品牌已全面放棄做外賣,只做堂食,以免卻走塑的麻煩。今日(23日)亦發帖,表示這並非「軟對抗或者反對走塑」。

昨日(22日)叙福樓集團主席及行政總裁黃傑龍在FB專頁發帖,宣布牛角4品牌,包括牛角、牛角Buffet、牛涮鍋MMC及溫野菜,會全面停做外賣,只做堂食。他表示:「反正我們外賣生意也不多,一次性終極走塑免麻煩。」

帖文引來超過4千讚好,有網民留言認同做法,表示外賣食物質素參差,「認同,好多嘢外賣都唔好食」。也有人指可能這政策是想推動堂食:「其實我覺得今次走塑係想引返啲人去堂食而放棄外賣~🤔疫情之後,我都去返牛角堂食了」但隨後被黃傑龍駁回:「 有冇咁高招啊?我哋政府?😂」

今日(23日)黃傑龍發帖回應,針對有人說這是軟對抗或反對走塑的說法,他表示「no no no no,絕對不是」。隨後帶出各種減少使用即棄塑膠的方法,如堂食、使用重用餐具在家中或寫字樓吃外賣等,提到簡單去堂食已解決即棄塑膠的問題,「關鍵係係咪適合你」。「要睇你自己嘅情況,要從心出發,否則你用比較貴嘅價錢去買一套餐具然後即棄,表面上係合法但係更加唔環保,或者我見到好多人講到件事好極端好似世界末日,不是的,簡單到去堂食已經解決咗㗎啦,關鍵係係咪適合你。」

黃補充其實此做法是並非放棄外賣,而是專注堂食。「喺新嘅環境之下找到新嘅商機呀嘛,可能我應該講得正面啲,唔係放棄外賣,係專注堂食。💪」

也人表示買外賣的原因是不想等位,或求方便。

資料來源:黃傑龍 Simon - 窮富翁 好人好事

撰文:陳菱櫻

來源:U Food

 

用App睇片‧賺積分‧換獎賞!

認住 U Fun 標誌「」, App內睇文同睇片可隨時捕捉U Fun彩蛋, 換領現金券及禮品!

開啟 App 成為會員賺U Fun!

↓ 【🎁送禮】Gourami夏日時尚游泳套裝🏊!↓

↓具備時尚感及功能性,適合四季穿搭! ↓

 ↓具備時尚感及功能性,適合四季穿搭!  ↓