荃灣新開餐廳$38起自助早午餐!約15款餸菜任食 潮洲滷水/大大舊豬手

文: 李沛堯
2024.05.09

位於荃灣西的一間自助式餐廳剛營業已引起社會熱議,超實惠的價錢吸引不少人特意前往試食。餐廳提供早餐及午市自助餐,最平$38就能任食任飲,白飯任裝更不設加一收費!記者一於實試餐廳午市,看看店內餸菜款式以及食物質素如何!

即刻去片

位於荃運工業中心2期的「西灣香飯堂」,未步入餐廳已看到門口招牌7:00-11:30 $38早餐任食、11:30-3:00午餐任食的字眼相當奪目吸睛,重點是單一消費不設加一!步入店內環境闊落,座位間不會過於逼狹。早午市限時45分鐘,場內所有食品、飲品皆可任飲任食。

記者當日午市時段到訪,餐廳提供白飯和約15款菜式,其中特別有考時間功夫的潮式滷水:市面少見的豬大腸、滷水腩肉、炆牛腩等,豬手超大一隻,足足有我拳頭大小。而餸飯必備的蕃茄炒蛋、時菜、香脆炸魚都挺受歡迎,一出爐即獲食客排隊夾餸。

另設自助飲品區,現場所見提供了咖啡、奶茶、豆漿,凍熱皆有。不過當日就未見有門口招牌所寫的甜品,如炸鮮奶、紅糖糍粑及香芋紅薯丸等等。而整體食物質素不過不失,勝在性價比極高,絕對是附近打工仔及街坊的飽肚之選。

西灣香飯堂

地址:荃灣大涌道荃運工業中心2期地下

時間:早餐 07:00-11:30、午餐 11:30-15:00

價錢:早餐$38、午餐$58

 

活動資訊

  • 地址 荃灣大涌道荃運工業中心2期地下

用App睇片‧賺積分‧換獎賞!

認住 U Fun 標誌「」, App內睇文同睇片可隨時捕捉U Fun彩蛋, 換領現金券及禮品!

開啟 App 成為會員賺U Fun!

↓【全城招募120隻毛孩】試用腳掌潔護SPA泡泡!↓

↓登記攞禮物番屋企↓

↓登記攞禮物番屋企↓

↓【限時搶⚡】位元堂美肌養顏糖水套裝 ↓

↓ 養血安神並潤膚美肌 / 從內而外煥發光彩!↓

↓ 養血安神並潤膚美肌 / 從內而外煥發光彩!↓