柴灣興華茶餐廳7月結業!必食葱油生炸雞髀 開業46年街坊大嘆不捨!

文: 黎穎琛
2024.05.05

柴灣區不時被網民稱為「美食沙漠」,但一間屹立於屋邨內46年的興華茶餐廳近年因一隻葱油生炸雞髀而令不少食客慕名而來,可惜近日興華茶餐廳宣布將於7月光榮結業,不少街坊大嘆不捨,想幫襯的朋友要把握最後機會啦!

興華茶餐廳於柴灣興華(二)邨自1978年至今開業46年,除了是該區街坊食堂,近年因一隻葱油生炸雞髀而令不少食客慕名而來。可惜興華茶餐廳最新宣布將於7月31日光榮結業,感謝街坊朋友40幾年來的支持,亦指結業原因是因租約期滿,加上老闆娘和做了10幾年的師傅年事已高,所以決定退休,更希望有機會來幫襯的客人可以用相片留念興華茶餐廳的一點一滴。

不少街坊隨即留言大嘆不捨並向老闆娘表達謝意,「雖不捨,但想老闆娘可以嘆吓世界,keep in touch就好了。祝平安!」、「細細個打完波去食雞髀的好地方」、 「以後冇興華炸髀食點算」、「多謝你哋,後會有期。」,想一試葱油生炸雞髀的朋友要把握最後機會啦!

來源:興華茶餐廳

活動資訊

  • 日期2024年5月3日 - 2024年7月31日

用App睇片‧賺積分‧換獎賞!

認住 U Fun 標誌「」, App內睇文同睇片可隨時捕捉U Fun彩蛋, 換領現金券及禮品!

開啟 App 成為會員賺U Fun!

↓ 【🎁送禮】Gourami夏日時尚游泳套裝🏊!↓

↓具備時尚感及功能性,適合四季穿搭! ↓

 ↓具備時尚感及功能性,適合四季穿搭!  ↓

↓【出Post賺現金賞】《社群》助您發展創作者事業↓

↓透過發佈帖文賺取收入!立即參加!↓

↓透過發佈帖文賺取收入!立即參加!↓