荃灣燒味舖驚現$18雙拼飯!網民︰這個價錢無可挑剔

文: 鄺梓晴
2024.05.14

相信大家近幾個月都會收到有些消息指,食肆小店捱不著經濟壓力而宣布結業,當中既有連鎖餐廳,亦有半百歷史小店。而亦有一些小店會選擇創新或減價,繼早前觀塘有一間燒味店的叉燒飯大平賣$10,有網民亦發享一間位於荃灣楊屋道街市的雙拼燒味飯也只售$18!

繼早前觀塘燒味小店的$10免切叉燒飯造成全城熱話後,有網民在Facebook群組「香港茶餐廳及美食關注組」上分享,有一間位於荃灣楊屋道街市附近,位於川龍街的「朗益燒味工房」販賣的單雙拼燒味飯也只是售$18,可選燒肉、叉燒、油雞、切雞、燒鴨、紅腸及鹹蛋。

同場加映:【夠鐘放飯】最新影片

從圖中可見燒鴨及叉燒的色澤飽滿,叉燒肥瘦均勻,而且樓主更指「叉燒真心又淋又好味」,$18來說無可挑剔,網民紛紛大讚!更有人指感謝良心小店,有興趣的朋友可以試下喇。

▼網民留言▼

朗益燒味工房過往一直以平價聞名,於2022年曾一度推出極抵$16燒味飯,現時賣$18即變相加價$2,有網民覺得仍然好抵食,加價幅度不算過份。

資料及圖片來源︰FB@香港茶餐廳及美食關注組

朗益燒味工房 

地址︰荃灣川龍街121號地舖

活動資訊

用App睇片‧賺積分‧換獎賞!

認住 U Fun 標誌「」, App內睇文同睇片可隨時捕捉U Fun彩蛋, 換領現金券及禮品!

開啟 App 成為會員賺U Fun!

↓【社群送禮】送ZAO深層倍潤護膚套裝!↓

↓為肌膚注入保濕力量↓

↓為肌膚注入保濕力量↓

↓【U Jetso】Mother Pearl圓貝健康好味便攜輕食!↓

↓ 方便又健康好味!多款口味可供選擇! ↓

↓ 方便又健康好味!多款口味可供選擇! ↓