港鐵推多啦A夢主題月台+列車!期間限定列車遊走全港指定路線

文: 李沛堯
2024.05.27

為迎接歷代級「100%多啦A夢&FRIENDS」巡迴特展,港鐵率先推出多啦A夢主題月台及期間限定列車,而已換上多啦A夢主題的輕鐵列車亦被曝光!除了輕鐵外,主題列車亦會遊走香港兩條地鐵路綫。不少網民都非常期待列車出動,與多啦A夢齊打卡!

多啦A夢已帶同全新法寶「100%朋友召喚鈴」來到香港!港鐵宣布由今日起推出輕鐵兆康站「多啦A夢主題月台」及「100%朋友召喚鈴」為主題的三列期間限定列車。港鐵表示主題列車將會分別遊走輕鐵、車鐵綫及機場快綫,為乘客旅程更添歡樂及姿彩。

100%多啦A夢巡迴特展7月登港!全球首個多啦A夢無人機匯演率先公演

主題列車外觀率先睇

車廂內部

輕鐵主題列車(車號 1159 及 1160)將會率先行走 610 綫(屯門碼頭來往元朗),車身配上不同造型與表情的多啦 A 夢,展現出其多變的外表以及各種心情。車頭與車尾分別加上模擬多啦 A 夢的招牌叮噹及紅色尾巴,為列車添加更多多啦 A 夢元素。主題列車車廂內 8 款卡通造型的裝飾,遍佈吊環及座位;配上車門玻璃上的活動標誌,與乘客結伴出行。

 

來源:港生活拍攝

同場加映:【著數慳家王】最新影片

用App睇片‧賺積分‧換獎賞!

認住 U Fun 標誌「」, App內睇文同睇片可隨時捕捉U Fun彩蛋, 換領現金券及禮品!

開啟 App 成為會員賺U Fun!

↓【送禮】「唧唧裝」驅蚊劑!↓

↓滿分好評!一支驅蚊+防床蝨~↓

↓滿分好評!一支驅蚊+防床蝨~↓

↓【夏日密密☀️】體驗劍擊樂趣🤺↓

免費換領英匯劍擊學院兒童劍擊體驗堂+劍擊手套!

免費換領英匯劍擊學院兒童劍擊體驗堂+劍擊手套!