大埔校長燒肉稱要反攻深圳 下午茶$88起任飲任食!網民:入去唔食嘢齋飲生啤都抵

文: 鄺梓晴
2024.06.28

自從開關之後港人喜歡北上消費,特別是飲食業方面,可見網上都有不少人討論內地在飲食方面格價便宜而且服務較好,所以自年初以來亦有不少餐廳及小店捱不住而執笠。大埔有一間燒肉店就在門口拉上橫額稱要反攻深圳,任飲任食竟然$100有找?

大埔校長燒肉任飲任食$100有找

農歷新年後不少餐廳小店紛紛叫苦連天,稱生意比疫情時期還要差,皆因食客寧願北上遊玩都不願週末留港消費。但亦有小店決定自己救市,有網民近日發現大埔一間燒烤及火鍋任食的 「校長燒肉」在大門口拉上黃底紅字的橫額,上面更印著「反攻深圳!任飲任食!成人下午茶$88,晚市$108」,勢要出擊搶回北上深圳的港人!

同場加映:【著數慳家王】最新影片

醒目網民指只齋飲生啤都抵

對於此番舉動網民似乎就不太收貨,有不少網民在帖文下留言形容餐廳食物難食加上職員態度就像在趕客,更有人指食完之後持續肚屙了多天。不過就有醒目網民指,晚市$108只是入去飲生啤都已經值回票價,你又會否去試伏呢?

 

資料及圖片來源︰FB@大埔人大埔谷FB@校長燒肉 日韓料理 大埔 

活動資訊

  • 開始日期2024年6月27日起

用App睇片‧賺積分‧換獎賞!

認住 U Fun 標誌「」, App內睇文同睇片可隨時捕捉U Fun彩蛋, 換領現金券及禮品!

開啟 App 成為會員賺U Fun!

↓【限時搶⚡】位元堂美肌養顏糖水套裝 ↓

↓ 養血安神並潤膚美肌 / 從內而外煥發光彩!↓

↓ 養血安神並潤膚美肌 / 從內而外煥發光彩!↓

↓【限時搶⚡】勁送小牧味屋高鈣梳打餅套裝!↓

↓ 一套6包:芥末味 / 蕃茄味 / 黑芝麻味!↓

↓ 一套6包:芥末味 / 蕃茄味 / 黑芝麻味!↓