肉肉大米漢堡扒專門店登陸沙田新城市!ifc排隊店挽肉と米有對手?

文: 王煥雯
2024.07.09

挽肉と米|肉肉大米|大陸漢堡扒店|內地人氣店|「山寨挽肉と米」|日本人氣過江龍挽肉と米在5月7日於中環ifc mall店開幕。挽肉と米自登陸香港一直大受眾人歡迎,而近日竟有傳聞指,和它十分相似,在深圳爆紅的肉肉大米也要登陸香港沙田了。

ifc人氣排隊店挽肉と米

「挽肉と米」主打「新鮮現絞、新鮮現烤、新鮮現煮」,漢堡扒採用100%日本牛肉,以炭火新鮮現烤,一個套餐包括三塊漢堡扒,還包括現煮白飯、味噌湯、雞蛋、蘿蔔泥及柚子醋等。

肉肉大米性價比漢堡扒

肉肉大米是日本公司物語集團企下的,發跡於內地,主打現煎漢堡扒,同樣為多以套餐組合為推廣,價格比挽肉と米更便宜,同時米飯和味噌湯都是無限續添的,被喻為平替挽肉と米。在內地的售價最低只需68元人民幣,坊間更有「唔係話挽肉と米食唔起,只係肉肉大米更有性價比」的調笑語句。

香港新店沙田肉肉大米

早前肉肉大米就被大家發現,目前已在香港申請了註冊商標,而在日本公司物語集團的官網上,也可發現公司已在5月20日在香港設立了子公司。而近日「肉肉大米」就正式宣佈,確定會進駐香港,並且進軍沙田新城市廣場地下,惟開業時間未定,但目前已有圍板。大家又會選肉肉大米還是挽肉と米呢?

資料來源:HKET

用App睇片‧賺積分‧換獎賞!

認住 U Fun 標誌「」, App內睇文同睇片可隨時捕捉U Fun彩蛋, 換領現金券及禮品!

開啟 App 成為會員賺U Fun!

【送飛🎟️】請您去《UNISON FEST潛台祭》🎧!

↓ 暑假最強音樂祭!睇KOLOR、Kiri T、雷同二友...↓

↓  暑假最強音樂祭!睇KOLOR、Kiri T、雷同二友...↓

↓【限時搶⚡】位元堂美肌養顏糖水套裝 ↓

↓ 養血安神並潤膚美肌 / 從內而外煥發光彩!↓

↓ 養血安神並潤膚美肌 / 從內而外煥發光彩!↓