8號風球公司要求WFH!按勞工處指引 打工仔有冇得拒絕?

文: 劉紀彤
2023.10.08

以往唔少香港人望打風可以變相多一日「颱風假」,約朋友打麻雀,不過近年在家工作成大趨勢,唔少打工仔於網上控訴8號風球下公司改成集體WFH,仍要工作,下文為大家拆解在香港勞工處勞工處訂立《颱風及暴雨警告下工作守則》指引下,打工仔惡劣天氣時是否需要工作,抑或變相有「特殊福利」放多一日假?

根據勞工處訂立的《颱風及暴雨警告下工作守則》中列明在惡劣天氣下:包括8號風球、9號、10號颱風及黑色暴雨警告生效時,除非有事先協定,否則僱主不應要求僱員上班。

不過,指引實際是按「員工須往返工作崗位」情況而定,指僱員應酌情處理因天氣關係未能及時到達工作地點的員工,包括作出彈性安排如考慮讓員工留家工作。因此,在8號風球下僱員亦可要求員工改為WFH,除非員工有其他合理原因如證明到家中並不安全,否則亦不能無故拒絕WFH安排。

來源:勞工處

同場加映:【衝出嚟玩】最新影片

 

用App睇片‧賺積分‧換獎賞!

認住 U Fun 標誌「」, App內睇文同睇片可隨時捕捉U Fun彩蛋, 換領現金券及禮品!

開啟 App 成為會員賺U Fun!

↓【免費睇】《香港打卡蛋糕合集》↓

↓50間蛋糕店介紹!附真實食評/選購攻略等↓

↓50間蛋糕店介紹!附真實食評/選購攻略等↓