慳妹陳凱琳再懷孕陀第三胎!婚後生活超貼地 旅行只坐廉航/鍾情小眾品牌袋

文: 黃樂恩
2022.12.16

前港姐冠軍陳凱琳(Grace)與鄭嘉穎結婚後,便減少幕前工作、轉型成為KOL,不但先後誕下兩子Rafael、Yannick,日前更宣布懷第三胎喜訊,目前未有透露懷孕多少個月及BB性別。身為「慳妹」的陳凱琳自從兩名兒子出世後,就一直努力做好母親的角色,而且比以前更慳家,難怪連鄭嘉穎都大讚「我太太好知慳識儉!」今次小編為大家整理了陳凱琳5大慳家法,有興趣可以睇睇啦!

1. 分享自己慳家護膚保養心得

雖然出身於富裕之家,但原來陳凱琳私底下也非常慳家,更會不時在社交媒體分享自己慳家護膚保養心得,如教大家DIY平價護膚手膜、夏日面膜等。

2. 旅行坐廉航

自2018年與鄭嘉穎結婚生子後,兩公婆不時都會一起出外旅行,更多次被拍到坐廉航外遊,真係相當慳家呀!

3. 盡量搭地鐵、步行回家

出名吸金力強的陳凱琳,自從兩名兒子出世後,一直努力做好母親的角色,而且比以前更加慳家,不單止曾被多次拍到在銅鑼灣徒步,經維園步行回到天后寓所,早前更被拍到與朋友食完下午茶後,自行搭港鐵返屋企,名副其實一名慳妹!

4. 鍾情小眾品牌手袋

陳凱琳平日也會在社交媒體上享每日穿搭照,曝光了不少她愛用的手袋品牌,當中包括Strathberry、Gusset、Palladian、Vitre、elleme等品牌都有,而且價格也非常親民,價錢由$1,490至$3,780不等,難怪就連老公鄭嘉穎都曾經大讚,「我太太好知慳識儉,我好放心畀數佢睇,佢好精打細算,冇得頂!」

港姐冠軍陳凱琳鍾情小眾品牌手袋!4款小資女必備袋!幾百蚊入手同款

5. Casual wear打扮外出

陳凱琳平日外出Shopping都以Casual wear為主,很多時候她也會以白色上衣配Cap帽,衣著打扮簡單樸素,展現出「慳妹」的一面。

來源:IG@ghlchan

►同場加映:【衝出嚟玩】香港海防博物館闊別4年回歸重開!親子輕鬆郊遊路線/行勻24個史蹟點/180度海岸觀景位

用App睇片‧賺積分‧換獎賞!

認住 U Fun 標誌「」, App內睇文同睇片可隨時捕捉U Fun彩蛋, 換領現金券及禮品!

開啟 App 成為會員賺U Fun!

↓【送機票✈️】分享旅行靚相 贏免費機票↓

↓ 請您免費飛轉日/韓/泰!↓

↓ 請您免費飛轉日/韓/泰!↓

↓【免費睇】《香港打卡蛋糕合集》↓

↓50間蛋糕店介紹!附真實食評/選購攻略等↓

↓50間蛋糕店介紹!附真實食評/選購攻略等↓