歌神張學友大爆近年幾乎0收入 分享投資理財心得!直言包租公唔易做?

文: 黃樂恩
2022.12.21

人稱「歌神」的張學友,近年不斷被傳於金融海嘯中投資失利慘蝕4,000萬,還差點因負債而破產。日前他接受港台訪問時,就罕有談及家人、入行經歷,其後更大談自身經濟狀況、投資理財心得,有興趣可以睇睇啦!

早前張學友接受港台《香港機遇》主持周振基訪問,過程中不單止大談家人、對現今樂壇的看法,還提及了自己的入行經歷。沒想到人稱「歌神」的他原本是打算做海員,直至知道自己有暈船,才決定轉行成為歌手。入行後,原來張學友亦試過因歌手收入不穩而需要靠拍戲維生,更直言拍戲成為了某段時期的主要收入,「例如我一年拍7部,我知道嗰年收入有幾多,計到我收入有幾多,所以有一段時間係主要收入嚟嘅。」幸好是後來多了機會開演唱會,張學友才開始減少拍戲。

其後張學友更在訪問中分享自身投資理財心得,他直言自己是保守穩陣派,加上近年減少工作、幾乎全無收入,所以在投資時都盡量會選較低風險,並表示現時持有的物業主要是自用,「所有冇自用嘅物業我都賣番晒出去,所有物業、倉庫都好,住又好、寫字樓又好,都係自己買嚟用。」同時他補充道,現在做「包租公」收租並不容易,不論是打風漏水、爆水渠都要由業主處理。

來源:RTHK@香港機遇

►同場加映:【衝出嚟玩】香港海防博物館闊別4年回歸重開!親子輕鬆郊遊路線/行勻24個史蹟點/180度海岸觀景位

用App睇片‧賺積分‧換獎賞!

認住 U Fun 標誌「」, App內睇文同睇片可隨時捕捉U Fun彩蛋, 換領現金券及禮品!

開啟 App 成為會員賺U Fun!

↓【免費睇】《香港打卡蛋糕合集》↓

↓50間蛋糕店介紹!附真實食評/選購攻略等↓

↓50間蛋糕店介紹!附真實食評/選購攻略等↓