袁嘉敏首度開腔重提失去理智炮轟鍾培生父子關係 回應「經濟援助」轇轕:好怕人哋成日都講錢

文: 羅志宏
2022.12.26

女星袁嘉敏(Candy)今年4月1日突然在社交平台上炮轟鍾培生父子,事件引起全城討論,而她亦因此再度成為熱門新聞人物,早前更登上Google熱搜娛樂名人第五位。日前,袁嘉敏就拍片作「年度回顧」,並首度開腔重提與鍾培生父子的轇轕,更談及了金錢轇轕,強調自己「好怕人哋成日都講錢」!

袁嘉敏就著報導字眼「處心積慮3月17日的照片在4月1日發出」而回應,表示自己當日沒有留意是愚人節日子,「做咗十幾年公眾人物,都冇話公開咁樣講人哋唔啱或者唔好,其實嗰日真係失咗啲理智,因為唔開心,喊得幾犀利。但係咪鬧人渣?我就冇用一個咁凝重咁harsh嘅字眼,即係我哋日常會話中意思就係『衰人多少少』。」

►同場加映:【衝出嚟玩】堅尼地城1萬呎遊樂場Sooper Yoo門票85折起!2小時任玩攀爬障礙迷宮+單車激戰

袁嘉敏續稱:「但係始終對佢哋唔好,對我又唔好,特別去到我呢個年紀,應該更加成熟去處理,都係我嘅錯,最大嘅錯都係我。因為我應該揀得好啲,即係揀人做朋友要揀得好啲,同埋我真係放低咗戒心,搞到自己幾傷心同嘥咗幾多時間,呢個都係我嘅錯嚟。」

袁嘉敏更剖白了覺得與鍾培生的關係在一開始時不太妥當,直言「後尾就太唔開心,都喊得幾犀利咁,就咁樣發生咗件事。嗰陣係有人主動嚟搵我,就話鍾意咗我好多年,終於想識我喇。一開始都覺得唔啱㗎喇,大家嘅諗法同性格都好唔同,就希望慢慢轉化變咗做一個細佬咁樣。但唔係即刻可以轉化到,同埋唔係咁容易轉化囉。」

袁嘉敏強調:「喺呢段關係中100%係由人哋主動提出,由人哋主導」,明白香港人的意識形態有時會覺得有錢的男人就是「筍盤」,但她自己更重視「彼此嘅性格同想法係咪合適同合拍」;而談及爆料一事,袁嘉敏就直言因為「其實當時就一直保持住一份理智嘅,但係後尾到4月1號就失咗理智。」

其後,談到「提供經濟援助過百萬,每次20幾萬」一事,袁嘉敏又自言13歲就開始自己打工賺錢,「佢未出世我已經做緊嘢」,聲稱從來沒有貪過對方的財富,「一路都慣咗靠自己,冇話渴望人哋幫太多。其實講真,我自己性格本身係好怕人哋成日都講錢,即係下下都講錢嗰啲人,我係好驚㗎!出到嚟感覺係我貪人哋錢,我下下同人哋講錢,其實真係唔係囉!」

 

圖及來源:YouTube@袁嘉敏、IG@袁嘉敏

用App睇片‧賺積分‧換獎賞!

認住 U Fun 標誌「」, App內睇文同睇片可隨時捕捉U Fun彩蛋, 換領現金券及禮品!

開啟 App 成為會員賺U Fun!

↓【送機票✈️】分享旅行靚相 贏免費機票↓

↓ 請您免費飛轉日/韓/泰!↓

↓ 請您免費飛轉日/韓/泰!↓

↓【免費睇】《香港打卡蛋糕合集》↓

↓50間蛋糕店介紹!附真實食評/選購攻略等↓

↓50間蛋糕店介紹!附真實食評/選購攻略等↓