的士司機遇上內地爽快豪客 因1舉動竟獲過千元「貼士」?

文: 黃樂恩
2023.02.12

雖然服務業不時都會遇到「西客」,但其實偶爾亦會遇到「好客人」!日前有名的士司機在Facebook發文,分享自己返工遇上爽快豪客,不單止直接「包車」由九龍灣國際展貿中心前往多個地方,其後更因為一個小舉動獲得超過$1,000報酬,有興趣可入內文睇詳情啦!

最近就有的士司機在Facebook群組「的士司機資訊網 Taxi」發文分享,指自己終於遇上一個「爽快唔計到足」的乘客,自言經常遇上「西客」的他於周二(8日),在九龍灣國際展貿中心附近遇上一名「拉門客」(指沒有事先預約、在街上截車的乘客),閒聊過程中得知對方從內地到港,並打算購買幾架車輛到深圳供下屬使用,不過就沒有在九龍灣國際展貿中心找到想要的款式。

的士司機一聽,就建議乘客可去元朗車場了解,而乘客亦因此直接「包車」前往去元朗八鄉、灣仔一號車場睇車。其後乘客再要求的士司機接載他到西貢取回私家車,期間他表示自己平日有聘用司機,只是剛好對方今天放假才會選擇乘搭的士。

到達西貢後,乘客非常豪氣繳付了$2,000,當中車費連附加費合共$1,065,換言之乘客給予了$935「大額貼士」。本來 以為車程已經告一段落,沒想到該名乘客的私家車竟然「爆咗胎」,於是的士司機好心幫忙「車咗條胎去西貢補胎」,他坦言當時從未想過收取報酬,「就連$60都沒有想過收,但車到返去俾佢,佢唔該前唔該後仲塞咗$500俾我」。

的士司機全日合共獲得至少$1,000的「大額貼士」,他直言今日難得一遇,「係我今日有運,收工!」同時他也補充道,自己發文分享並不是為了「曬命」, 而是認為「爽快又唔會計盡嘅客,真係少之又少。十個陀地客都唔知有冇一個咁疏爽直接,唔係話陀地客唔好,係我冇運未遇上姐」

帖文一出,不少同業都紛紛作出回應,有人認為內地乘客向來比本地客豪爽,「事實係~香港人又邊有咁好」、「因為你遇到的不是香港人」、「內地大部份人明白等價交換,香港部份人明白低價交換」,更有人直言是香港人才會「搭的士要R折又閹尖聲悶。」

 來源:FB@的士司機資訊網 Taxi

用App睇片‧賺積分‧換獎賞!

認住 U Fun 標誌「」, App內睇文同睇片可隨時捕捉U Fun彩蛋, 換領現金券及禮品!

開啟 App 成為會員賺U Fun!

↓【送機票✈️】分享旅行靚相 贏免費機票↓

↓ 請您免費飛轉日/韓/泰!↓

↓ 請您免費飛轉日/韓/泰!↓

↓【免費睇】《香港打卡蛋糕合集》↓

↓50間蛋糕店介紹!附真實食評/選購攻略等↓

↓50間蛋糕店介紹!附真實食評/選購攻略等↓