網民分享市儈情人節慳錢奇招唔使慶祝 反應一面倒:穿崩就好橋變屎橋

文: 唐卓寧
2023.02.13

情人節快到了,但事前計劃和準備如何慶祝從來都不是易事,最近就有一名男網民忽發奇想,提出在情人節前與女友吵架便可避免慶祝情人節,不用買花和到貴價餐廳,從而順利省錢。帖文一出,引來不少網民留言,不過大部分都並不認同此「大計」。

臨近情人節,一名網民在香港討論區發布了一篇以「情人節前嘈交係咪可以慳返D錢?」為題的文章,他分享自己想到一個情人節慳錢大計,只要令到對方當日不想見到自己,便可以順理成章地說一句:「咁我比啲空間你冷靜下」,這樣可以省下情人節當日買花及惠顧情人節大餐的費用。

帖文一出,引來不少網民留言,不過大部分都並不認同此「大計」,「小心女朋友直接話分手」、「少少錢都唔肯比」、「結婚生仔更加要錢,為了慳錢,以後自己一個,唔好溝女」、「情人節前分手最慳錢」、「聽落好似係好橋,不過,如果穿崩嘅話,就變成屎坑橋嘞」。

來源:香港討論區

圖片來源:TVB劇集截圖

►同場加映:【衝出嚟玩】記者直擊東涌最新櫻花粉色花海大道!昂坪纜車下80棵櫻花樹唯美盛開(附地點+交通詳情)

用App睇片‧賺積分‧換獎賞!

認住 U Fun 標誌「」, App內睇文同睇片可隨時捕捉U Fun彩蛋, 換領現金券及禮品!

開啟 App 成為會員賺U Fun!

↓【免費睇】《香港打卡蛋糕合集》↓

↓50間蛋糕店介紹!附真實食評/選購攻略等↓

↓50間蛋糕店介紹!附真實食評/選購攻略等↓