公司內部募捐400個慈善福袋 每個福袋疑賺呢個數?打工仔大呻「掠水」

文: 黃樂恩
2023.03.01

最近有打工仔在討論區上發帖,指公司要為慈善捐400個「90蚊福袋」,並對職員進行募捐。但樓主則認為福袋中產品「點計都80蚊買到」,內容物包括出前一丁、桂格麥皮、太平梳打餅等,其後他更直指每個福袋至少可以賺$10,大呻公司就連「募捐都搵到錢」,即入內文睇睇啦!

日前有網友在LIHKG以「公司叫我地買福袋90蚊個 大家睇下值唔值」為題發帖,大呻公司向職員募捐400個福袋,每個慈善福袋為「90蚊」,內有出前一丁5包、桂格麥皮800克、 地捫茄汁豆(盒裝)、地捫粟米粒(盒裝)、太平梳打餅。但樓主就不太認同公司做法,更直指慈善福袋中產品「加加埋埋點計都80蚊買到」,認為公司每個至少可以賺$10,「400個就4000蚊,1年搞夠10次就有40000蚊」。

其後樓主補充道,指今次慈善募捐活動是「總公司 send email出黎,每個部門都要交少少數,個90蚊其實係全數要我地捐出去」,直斥公司連做善事都要「浸一浸腳」。

今次帖文引來不少網民留言,反應兩極!有網民認為公司此舉是強制捐款,直指「要捐 公司自己捐飽佢」、「從來唔買公司野」、「唔值 佢哋用批發價攞貨成本仲平」、「錢就d 細出 個彩就公司拎」。但亦有網民認為公司多收$10是因為行政費和運送費,「運送成本唔洗?」、「行政費唔使錢?」、「運送成本唔洗?」

來源:LIHKG

用App睇片‧賺積分‧換獎賞!

認住 U Fun 標誌「」, App內睇文同睇片可隨時捕捉U Fun彩蛋, 換領現金券及禮品!

開啟 App 成為會員賺U Fun!

↓【社群送禮】麒麟一番搾啤酒及禮品套裝!↓

↓麒麟一番搾啤酒杯/櫻花富士山杯/櫻花玻璃碟↓

↓麒麟一番搾啤酒杯/櫻花富士山杯/櫻花玻璃碟↓