香港最後一部潛望鏡巴士3月退役 喚起網友童年回憶:細個貪玩望落去成日比司機鬧!

文: 辛曦桐
2023.03.02

潛望鏡巴士屬不少港人的童年回憶,然而隨著科技進步巴士逐漸改用閉路電視進行監察,近日就有網上社交專頁發文提到香港最後一部潛望鏡巴士會於3月退役。消息一出馬上引起網友熱議,討論中發現原來不少網友都曾因貪玩欲窺探潛望鏡秘密而被司機責駡!

「潛望鏡」是一種設於舊型號雙層巴士用作監察上層車廂情況的裝置,透過此裝置車長可利用在駕駛室上方的探孔觀察上層車廂的情況。而近日網上社交平台Facebook香港歷史社會文化專頁「空城記 Empty City」,就以「最後一部有潛望鏡的巴士」為題發文,提到隨著現時巴士逐漸轉用閉路電視進行監察,香港最後一部有潛望鏡的巴士亦將於今年3月退役。

►同場加映:【著數慳家王】DON DON DONKI銅鑼灣/屯門分店開倉清貨低至1折!人氣藥妝/日用品/家品最平$5

對於潛望鏡巴士退役不少網友都深表惋惜,但同時亦勾起了網友不少童年回憶,紛紛分享到:「記得細個有一次放咗個書包上去個鏡嗰度俾個司機上嚟鬧」、「細個會覺得好好玩,全程車不停望落去,望到司機鬧。」、「細個成日好鍾意望下司機」、「望落去只會見到司機既光頭」、「記得細個成日坐呢個位望,咁啱個司機望過來嚇一嚇」。然而這個極具親切感的巴士裝置最後亦將走進歷史,但相信潛望鏡所創造的回憶定會永遠記在港人心裏。

圖片及資料來源:空城記 Empty City 授權轉載

 

 

用App睇片‧賺積分‧換獎賞!

認住 U Fun 標誌「」, App內睇文同睇片可隨時捕捉U Fun彩蛋, 換領現金券及禮品!

開啟 App 成為會員賺U Fun!

↓【必收藏】最新深圳食買玩攻略!↓

↓ 大灣區一小時生活圈!最新打卡熱點/熱門美食等!↓

↓ 大灣區一小時生活圈!最新打卡熱點/熱門美食等!↓