清明節|父下令拜山對象是阿哥女友親戚!網友呻:對先人而言我們是陌生人

文: 王庭芝
2023.04.05

來到清明節,拜祭先人是中國人傳統習俗,不過如果是阿哥女朋友的先人又要不要拜?近日有網友在討論區呻被爸爸「下旨」拜山,拜祭對象竟然是阿哥女友的親戚,令網友大感奇怪,直言:「對啲先人嚟講我哋係陌生人。」

有網友在香港討論區以「連阿哥女朋友啲先人我哋都要去拜」為題發文,提到最近收到爸爸Whatsapp吩咐週末拜山,樓主表示自己家人早於4月清明節前已經拜完山,想不到還有哪些先人需要拜祭。

►同場加映:【著數慳家王】柴灣名物$35超巨型魚柳包!每日兩點前賣清光 $29足料雞扒包

樓主的爸爸遂來電:「上個星期咪講好咗同你阿哥女朋友一齊去拜佢啲親戚囉。」樓主表示毫不知情,因為他根本沒有參與那次出街聚餐,更令樓主覺得奇怪的是,阿哥未結婚,不明白為甚麼連阿哥女友的先人都要照顧,他坦言:「我連阿哥女朋友都唔熟點解我都要去一齊拜?」又說:「對啲先人嚟講我哋係陌生人,無端端走去拜佢哋唔奇怪咩?」

原文如下:

帖文引起網民熱議,有網民第一件事是想釐清如果阿哥跟女友結婚,阿嫂的親戚跟樓主是甚麼關係、該如何稱呼,亦有網民指即使阿哥結了婚,阿嫂的先人本來就跟樓主父母沒有關係,認為樓主父母過份熱心,留言:「你阿哥去拜都算, 你老豆老母都要去拜係咩事」「樓主,關鍵在你阿爸身上,咁都得?」「就算佢地結咗婚,我都未聽過有人會去拜阿嫂啲先人。」

 

來源:香港討論區

 

用App睇片‧賺積分‧換獎賞!

認住 U Fun 標誌「」, App內睇文同睇片可隨時捕捉U Fun彩蛋, 換領現金券及禮品!

開啟 App 成為會員賺U Fun!

↓【免費試用】PHYSIOGEL全新面膜!✨↓

↓ 逆齡秘方㊙️! 實證即時提升肌膚彈性 ↓

↓ 逆齡秘方㊙️! 實證即時提升肌膚彈性 ↓

↓【出Post賺現金賞】《社群》助您發展創作者事業↓

↓透過發佈帖文賺取收入!立即參加!↓

↓透過發佈帖文賺取收入!立即參加!↓