港人分享7個日常慳錢大法引熱議!教將慳錢變習慣!呢兩樣慳最多?網民:唯獨呢樣接受唔到

文: 黃樂恩
2023.04.12

香港物價高樓價貴,加上在疫情打擊下,相信唔少人在生活上都盡量會慳得就慳!最近有網民在網上以「大家分享下呢2年既慳錢大法」為題發帖,分享自己疫情下如何把慳錢變成習慣。不過其慳錢大法在網上引起熱論,網友反應兩極,即入內文睇詳情啦!

最近就有位網民在「親子王國」討論區發帖,分享自己過去2年的慳錢大法,他表示一開始只是想積穀防饑,沒想到慢慢把慳錢變成習慣,「夏天屋企盡量吹風扇,返工先歎冷氣,盡量街市買餸,少行咗一田個類,忍住唔買衫,等打折。」

現在樓主的日常飲食習慣也有不同,不單止多吃了麥皮、穀類食品,即使「口痕」想食快餐也會先計算好卡路里,現在已經一年半沒有喝過珍珠奶茶,後來他更在留言中提到「係戒唔到食辣,但糖比想像中易戒,可樂都戒到,今年只係飲左一次,而家如果出街食,多數熱檸水。」

帖文引來不少網友大讚,紛紛表示「你介(戒)左重好,呢D飲品好唔健康的!」、「食少少辣有(又)冇乜所謂嘅」、「珍珠奶茶就算唔係為咗省錢,為健康都係戒咗佢啦。我都後悔後生時無節制食埋D垃圾食物,30尾body check發現3高在向我揮手。」

同時亦有不少網友認同樓主想法,「疫情冇去旅行洗少左好多$」、「一定自己煮最平」、「疫情3年,慳到最多就係冇去旅行及不敢外出用饍,呢兩樣慳到最多」、「疫情大爆時,晚晚食住家飯,不出街娛樂,不去旅行,已慳好多」、「唔去旅行,少出去吃飯,多在家裡自己煮,手提電話用多兩年,唔好見新出就換。」不過網友反應兩極,也有網友表示不能接受樓主「夏天盡量吹風扇」的做法,「冷氣我都慳唔到, 無謂令到自己咁辛苦!」、「冷氣唔慳得,一熱就燥底」。

來源:親子王國Baby-Kingdom、TVB劇集截圖@愛回家之開心速遞

►同場加映:【香港周圍遊】直擊香港迪士尼樂園StellaLou x 香港芭蕾舞團新表演!限定45場騷/Duffy好友齊現身

用App睇片‧賺積分‧換獎賞!

認住 U Fun 標誌「」, App內睇文同睇片可隨時捕捉U Fun彩蛋, 換領現金券及禮品!

開啟 App 成為會員賺U Fun!

↓【免費試用】PHYSIOGEL全新面膜!✨↓

↓ 逆齡秘方㊙️! 實證即時提升肌膚彈性 ↓

↓ 逆齡秘方㊙️! 實證即時提升肌膚彈性 ↓