港女疑不滿搭的士無折扣惹爭執!47秒影片同爆粗司機怒罵引熱議!

文: 梁穎心
2023.04.20

有網民在Facebook群組「的士乘客及司機行為分享區」轉發一段車Cam影片,內容是女乘客付款時與的士司機就車資發生爭執。該片全長47秒,畫面顯示是4月17日上午10時28分錄影的。女乘客詢問電召車司機有沒有折扣,卻遭粗口問候,不少網民認為司機反應過火。

影片開始時,見中年女乘客已到達目的地,女乘客問司機是否有折,司機發生出「吓」的疑問聲,女乘客亦感疑惑,追問「我撳咗正價呀?」。司機隨即回應「搭的士喎」,女乘客反駁「call車喎」,司機再回覆「妳睇清楚個App先好無?梗係跟錶收費啦姐姐。」這時女乘客反問「邊度寫架?」司機不耐煩回應「邊度寫?妳call車法例要求都係跟錶收費㗎啦」。

最後,港女雖然放下車資,但疑不滿司機回應,遂出言反應,「得啦,我記住你啦,好簡單之嘛,畀多幾蚊你」。司機聞言被惹火,憤而爆粗,「你睇醫生喇!睇下你敢唔敢講折呀,傻X,X你老X」。港女不甘示弱,回嘴「留返畀你自己慢慢睇,成家睇啊你!」,之後司機爆粗怒罵「畀折你,折墮啊妳,X你老X」。

同場加映:【衝出嚟玩】日間船P散團出海玩足7小時!夾船單人報名都得!中環出發/包三餐/酒水任飲

帖文旋即引來網民熱議,反應兩極,撐女乘客的網民認為司機反應過激兼無禮貌,「想正價收費咪正價收費囉,人哋都係問下啫,唔洗爆粗嘅」、「都係問下啫⋯⋯下下搵人阿媽」、司機咁躁底唔好揸車啦 人哋第一句都問你係咪佢撳咗正價 大家check 下囉咪」、「下次可以婉轉少少」。而站在司機角度的網民則認為女乘客不應坐的士但要求折扣,無論是否乘搭電召車都應該正價收費。

來源:Facebook@「的士乘客及司機行為分享區」

用App睇片‧賺積分‧換獎賞!

認住 U Fun 標誌「」, App內睇文同睇片可隨時捕捉U Fun彩蛋, 換領現金券及禮品!

開啟 App 成為會員賺U Fun!

↓【社群送禮】麒麟一番搾啤酒及禮品套裝!↓

↓麒麟一番搾啤酒杯/櫻花富士山杯/櫻花玻璃碟↓

↓麒麟一番搾啤酒杯/櫻花富士山杯/櫻花玻璃碟↓